Home | Hírek | Kanadából | Megemlékezés az 1848-as szabadságharc évfordulójáról Ottawában

Megemlékezés az 1848-as szabadságharc évfordulójáról Ottawában

 

 

Az Ottawai Magyar Fórum által elhelyezett tulipánok a nagykövetség előtt. Fotó: C. Adam / KMH

Kanada fővárosában egy lelkes kis csapatot összefogó, alulról építkező Ottawai Magyar Fórum (Hungarian Forum of Ottawa) március 13-án megemlékezést tartott az 1848-49-es forradalom és  szabadságharc 168. évfordulója alkalmából.

A hivatalos megemlékezést megelőzte az elnökség főhajtása és egy csokor tulipán elhelyezése az ottawai Magyar Nagykövetség épülete előtt álló Kossuth Lajos fejszobor előtt. A csokor mellet elhelyezett kísérőlapon a  következő üzenet hívja fel a figyelmet arra, hogy a forradalom célkitűzéseinek időszerűsége még mindig nem évült el teljesen.

„Az 1848-as forradalom és szabadságharc a jogállamiság kezdetét jelentette Magyarország és a magyarság számára. Egy olyan országot álmodtak, ahol a törvény és állam előtt mindenki egyenlő, vallástól és származástól függetlenül. 1848-ban Magyarország az európai haladás fősodrásával együtt fejlődött, változott és kelt fel az elnyomás ellen. Ma a forradalom és szabadságharc öröksége elsősorban abban a reményben él, hogy lesz még egyszer Magyar Köztársaság.

Hungarian Forum of Ottawa

Ottawa, 2016. március 13.”

Az Ottawai Magyar Fórum megemlékezése 2016. március 13-án. Fotó: Lévai Gábor / KMH

A nyilvános megemlékezés az Emberi Jogok  ottawai emlékműve (Canadian Tribute to Human Rights) előtt zajlott, ahol Petényi Judit, a szervezet elnöke nyitotta meg az ünnepet.  Elnöki beszédében az európai forradalomhullám világpolitikai, emberi jogi jelentősségére hívta fel a figyelmet. …”a szavazati jogegyenlőséghez vezető utat is ez a forradalom indította el.” – mondta. Rámutatott, hogy az 1800-as évek második felében Magyarországon csak a népesség 7%-a volt jogosult az urnákhoz járulni.

Göllner András Montreálból érkezett a megemlékezésre. Tömören összefoglalt gondolataiban egymás mellé állította 1848, 1956 és 1990-es éveket. „Eljött az ideje annak, hogy egy újabb generáció, egy újabb nemzedék nemet mondjon annak a zsarnokságnak, mely ma Orbán Viktor vezetésével terpeszkedik Magyarországon.” – mondta. Beszédének teljes szövege a KMH oldalain olvasható.

Ottawában szaval Kertész Ákos

Kertész Ákos verset szaval

Az eseményt a Magyarországról elmenekült és Kanadában menedéket kapó Kertész Ákos Kossuth-díjas író szavalata koronázta. Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című verséről gondolja az író – annak ellenére, hogy a vers az események előtt 1846-ban íródott, mélyebben fejezi ki a forradalmi hangulatot, mint a harcok alatt születettek. Előadásának második eleme Ady Endre A márciusi naphoz című költeménye volt, mely szintén kiemeli a Szabadságharc és forradalom eszmeiségének korszakokon átívelő voltát.

A résztvevők közül többen a kokárdájuk alá kockás szalagot tűztek, ezzel kifejezve szolidaritásukat a Magyarországon a közoktatás megreformálását sürgető pedagógusok mellett.

Szerző: Kecskés Tünde | Ottawa

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál