Home | Hírek | A manuálterápiás kezelés menete: mire számíthatok?

A manuálterápiás kezelés menete: mire számíthatok?

Manapság egyre többen szenvednek különféle gerinc-, váll-, valamint derékfájdalmaktól. Ezek legfőbb oka a mozgásszegény életmód, a folyamatos ülés és fekvés, amely nagymértékben megterheli az izmokat és az ízületeket. Sokszor kizárólag gyógytornász segítségével csökkenthetjük a tünetek, amik kezdetben még csak enyhék, idővel elhatalmasodnak. A manuálterápia azonban megoldást nyújthat a fájdalom és gyulladás ellen, hiszen helyreállítja a támasztó- és a mozgató szervrendszer megbomlott harmóniáját.

De vajon mi a kezelés menete? Mire számíthat az, akinek manuálterápián kell részt venni? Most minden kiderül.

Mi a manuálterápia?

A manuálterápia egy holisztikus szemléletű kezelési módszer, amely egyetlen egészként kezeli az embert, teljes egészében vizsgálja azt, nem csupán az adott területre koncentrál. A kezelés során a modern orvoslás ismereteire támaszkodik, olyan kezelési eljárásban részesíti a pácienst, ahol a gyógytornász manuálisan, tehát kézzel kivitelezett fogásokkal gyógyítja a gerinc, valamint az ízületi betegségeket. A Gyógytornászom rendelő manuálterápia kisokosában ezt bővebben is kifejtik. Itt kiderül, hogy a kezelés még nem minden, ennek lényeges eleme a megelőző vizsgálat, ahol először diagnosztizálják a problémát, majd személyre szabott tervet állítanak össze.

Először tehát egy részletes, egész testre kiterjedő, 1 órán át tartó állapotfelmérést végeznek el, ahol szó lehet CT-ről, MR-ről, valamint röntgenről és teljes laborvizsgálatról egyaránt. A kórelőzmény alapos elemzésével a gyógytornász olyan kezelési megoldást javasol, ami megoldást jelenthet az adott problémára. A célja a megfelelő kezelési módszer megválasztása, hiszen minden ember más és más, így nincsenek általános gyakorlatok és módszerek.

Miután megvan az anamnézis, a mozgásvizsgálat során a terapeuta leellenőrzi a beteg tartását, megnézi az esetleges deformitásokat, emellett kitér a csigolyák mozgására, illetve az ízületek mozgathatóságára egyaránt. A manuálterápia szerves része, hogy az embert egészként kezeli, hiszen sokszor nem is ott kezdődik a probléma, ahol a tünetek jelentkeznek.

Hogyan zajlik a kezelés?

Amikor manuálterápiára kerül sor, akkor a szakember a saját testének mechanikus energiáját használja fel. A kezelés során masszázs fogásokat, izom-energiát alkalmazó technikákat alkalmaz, emellett izom és persze izompólya oldási módszerekkel próbálja megoldani a problémát. Amennyiben ezek nem használnak, akkor jöhetnek a postizometriás relaxációs technikák és dinamikus mobilizációs megoldások. Ezzel helyre lehet állítani a tartó, illetve a mozgatórendszer harmóniáját.

A terapeuta minden esetben aktívan részt vesz a kezelésben, hiszen saját erejét használja a fogások kivitelezésére. Általában drágább is, mint egy hagyományos gyógytorna, hiszen hatalmas energia befektetéssel járhat. Szerencsére azonban vannak rendelők, ahol ennek ára teljes mértékben megegyezik a gyógytornával, így tényleg bárki számára elérhetővé teszik.

A hatékony kezeléshez legalább 10-15 alkalomra szükség van, ekkor érezhető először a javulás. Ez viszont nem azt jelenti, hogy utána abba lehet hagyni a gyakorlatokat és visszatérhetünk a mindennapi életünkhöz. Ha nem változtatunk, akkor a probléma bizony hamar visszatér.

A trigger pont terápia

Itt meg kell még említenünk a trigger pont terápiát, amely a manuálterápia részét képezheti. Ezek a pontok a csomók, amik az izomban, esetleg a kötőszövetben alakulnak ki. A csomók kívülről általában nem láthatóak, nyomásra azonban fájdalommal járhatnak.

A terápia lényege, hogy a befeszült izmokat kitapintva, a csomókra helyezzék a hangsúlyt, ahol enyhe nyomást helyezve oldják a fájdalmat okozó köteget. Egy szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornásznál ez is elérhető, hiszen tudja azt, merre keresse a kritikus pontokat.

Alkalmazási területek

Végül pedig térjünk ki egy kicsit a manuálterápia alkalmazási területeire. Legyen szó fájdalomcsillapításról, az ízületek mozgáskorlátozottságának oldásáról, esetleg izomegyensúly helyreállításáról, ez a módszer minden esetben hatásos lehet. Szóba jöhet nyaki-, háti-, deréki-, illetve vállízületi fájdalmak esetén, valamint csigolyaközti kisízület blokkja és azok elmozdulása kapcsán egyaránt. Sokszor még az általános közérzet javítása szempontjából is jól jöhet, hiszen, ha nincsen gyulladás vagy fájdalom, akkor a kedvünk is jobb lehet.

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál