Home | Hírek | Kanadából | Menedékre lelt Kertész Ákos Kanadában

Menedékre lelt Kertész Ákos Kanadában

Kertész Ákos a Le Dépanneur kávézóban (Fotó: KMH)

A Kossuth díjas Kertész Ákos menedékkérelmét elfogadta Kanada, legalább is a Kanadai Magyar Hírlap információi szerint, amely a Maclean’s hetilapra hivatkozik az információ forrásaként. 

Kertész Ákos 2012 februárjában menekült el Magyarországról, miután az Amerikai Népszavában megjelent írása óriási vízhangot és felháborodást okozott a magyar társadalomban. Az írása nyomán antiszemita jellegű verbális, és fizikai támadásokat is kénytelen volt elszenvedni, amely félelmet keltett benne és feleségében, így 80 évesen váltott hazát és kért menekültstátuszt Kanadában. Az elmúlt másfél évben Montreálban élt. ”Kanada a békesség és a tolerancia szigete”–nyilatkozta Kertész a Macleans-nek.

„Most nagy örömmel tudatom mindenkivel, minden barátommal, minden olvasómmal, hogy Kanada az 1951-es genfi konvenció értelmében védelmébe vett, s ezzel a feleségemmel együtt befogadott” – írja Kertész Ákos, hozzátéve, hogy „mélységesen mély hálát érez Kanada iránt, amiért biztonságot nyújt neki, egy idegennek”.

Az író mostani cikkében úgy fogalmaz:”Az eset sokat elmond arról az országról is, ahonnan egy írónak bármely írása miatt, véleménye kimondása miatt menekülnie kell”. Megismétli, hogy ezt a fájdalmas döntést nem a magyarság ellen hozta, amellyel eszmélése óta sorsközösséget vállalt.”..erre a lépésre az ország alig megszületett demokráciáját elpusztítani akaró jelenlegi politikai hatalom kényszerített”

„Kanada iránti hálámat az ország iránti hűséggel, társadalma megbecsülésével szeretném bizonyítani. Azt a szabad légkört, azt az emberhez méltó életformát, melyet demokráciája nyújt, az ország értékeit, természeti és humánus szépségét szerény eszközeimmel hirdetni és védelmezni fogom.” -írja Kertész Ákos.

Kertész Ákos Makra című könyve jövőre jelenik meg angol fordításban Kanadában. Az Anna Porter által írt Macleans cikk megemlíti, hogy Kertész Ákos életművéhez tartozik több mint húsz könyv és többszáz esszé. A teljes cikk a Macleans november 25-ei számában olvasható. -írja a KMH.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál