Home | Hírek | Kanadából | Ünnepi megemlékezések Torontóban, Ottawában és Montreálban

Ünnepi megemlékezések Torontóban, Ottawában és Montreálban

 Kanada szerte a helyi magyar közösségek is megemlékeztek az 1956-os magyarországi forradalomról a szabadságharc hatvanadik évfordulóján. Torontóban a Budapest Parkban egy modern emlékművet is felavattak,  mely az 56-os magyar emigránsok Kanadáig tartó útját ábrázolja. Ottawában a Magyar Fórum és a The Stand2016nevű mozgalom a szociális igazságosság mentén emlékezett meg ötvenhatról. Montréalba pedig Szijjártó Péter külügyminiszter látogatott el és mondott ünnepi beszédet dr. Ódor Bálint nagykövettel együtt.

 Torontó

varga-mihaly-toronto-magyar-haz-1956

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Torontóban dicsérte Kanada menekültpolitikáját a magyar menekültek befogadása kapcsán

Varga Mihály pénzügyminiszter a kanadai befogadás és bevándorláspolitika nagyszerűségét dicsérte. Azt, hogy hatvan évvel ezelőtt volt egy olyan ország, mely a  saját lélekszámához viszonyítva a legtöbb magyar menekültet fogadott be. Ez az esemény deklaráltan hozzájárult Kanada ma is ismert bevándorláspolitikájához, ahhoz, hogy a kanadaiak nyitottak, elfogadóbbak legyenek a más országokból érkezőkkel.

 A kanadai kormány 2010-ben nemzetük történelmi örökségének részévé nyilvánította az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek Kanadába érkezését – emlékeztetett a miniszter a Kanadában élő ’56-osok tiszteletére rendezett torontói ünnepségen.

„Magyarország 1956-os szovjet megszállása után Kanada csaknem 40 ezer honfitársunknak nyújtott menedéket, népességszámához viszonyítva egyetlen másik ország sem adott otthont ilyen nagy létszámú magyar üldözöttnek”hangsúlyozta Varga Mihály torontói Magyar Házban.

Hatvan éve a szabadságharcot leverték, kegyetlen megtorlás követte, amely szörnyű sebeket ejtett a magyar társadalmon – mutatott rá Varga Mihály. Mint mondta:

1956 mégsem volt hiábavaló, mert a szabadság szelleme győzedelmeskedett az elnyomás felett.

A miniszter kanadai magyar szervezetek meghívását elfogadva több rendezvényen is részt vett ma Torontóban.

A torontói városháza előtt helyi idő szerint ma délben ünnepélyes zászlófelvonással tisztelegtek a magyar hősök előtt, majd az ötvenhatos magyarok kálváriáját megidéző műalkotást avatott fel a Budapest Parkban. Az eseménysorozatot ünnepi megemlékezés zárja a torontói Magyar Házban, ahol 39-en teszik le a magyar állampolgári esküt.

Ottawa

ian-bradbury-hungarian-forum-of-ottawa

Ian Bradbury mozgalma együtt ünnepelt az ottawai magyarokkal

 Ottawában a helyi magyar közösség legfiatalabb ám leginkább közösséget építeni igyekvő szervezete az Ottawai Magyar Fórum (Hungarian Forum of Ottawa) tartott megemlékezést a kanadai Parlament előtt, mégpedig egy kanadai mozgalommal együtt. Ian Bradbury, a The Stand 2016 nevű mozgalom kezdeményezője a szociális szolidaritásra helyezi a hangsúlyt és ennek elveit mutatta be beszédében, amely után a fórum tagjai magyarul és angolul is elmondták, mely értékvilág mentén kívánnak élni és dolgozni.

 „Kis körben ugyan, de annál nagyobb lelkesedéssel emlékeztünk meg arra a forradalomra, amelynek tragikus leverése után Kanada az egész világnak megmutatta szociálisan igazságos arcát az által, hogy kevesebb mint két év alatt 38 ezer magyar menekültet fogadott be. Egy fiatal ország és annak állampolgárai szolidárisak voltak egy nagy múltú, de bajbajutott országgal, és annak népével. Ezért is volt különösen szimbolikus az, hogy a szövetségi parlament előtt emlékezhettünk a hatvan évvel ezelőtti történésekre.” -mondta Christopher Adam az ottawai magyar megemlékezés kapcsán. Az Ottawai Magyar Fórum köszönetét is kifejezte a lovasrendőrségnek és a helyi hatóságoknak, hogy ezt a kivételes lehetőséget megkaphatták.

Montréal

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter

 A Montreáli Magyar Bizottság szervezésében a Magyarok Nagyasszonya Templom Mindszenty termében gyűltek össze a montreáli magyar közösség aktív tagjai, hogy emlékezzenek ’56-ra. Torontóhoz hasonlóan itt is politikust választottak a szervezők és hívtak meg Magyarországról. Szijjártó Péter külügyminiszter, valamint dr. Ódor Bálint Magyarország kanadai nagykövete beszédet is mondott. Bár a montreáli magyarságnak van saját helyi táncegyüttese, a (Gyöngyös)Bokréta néptáncegyüttes, amely 1967 óta igen magas színvonalon ropja a táncot, de ezúttal most nem ők, hanem egy kétség kívül szintén nagyon ügyes magyarországi tánccsoport szolgáltatta a néptáncos elemeket.  dr. Ódor Bálint felkérésére a Csillagszeműek 26 fős csapata érkezett az óhazából Québecbe. Magyarország Kanadába akkreditált nagykövetének kifejezett kérése volt az is, hogy a felnőttek mellett 7-8 éves kicsik is legyenek a táncos csoportban, így igen vegyes alakulat utazott Kanadába. A Csillagszemű Táncegyüttes a kéthetes turnéján érinti Ottawát, Torontót, Edmontont, Calgary-t, Vancouvert és Halifaxot is.

Fotók: NGM, KMH

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál