Home | Hírek | Kanadából | Ottawai könyvbemutatón jártunk, démonokat láttunk (+video)
Christopher Adam részletet olvas fel a könyvbemutatón. 2018. November 24, Ottawa. | Fotó: Alexandra Adam

Ottawai könyvbemutatón jártunk, démonokat láttunk (+video)

A szerző dedikálja könyvét – 2018. november 24-én Ottawában. – Fotó: Alexandra Adam

 Az Ottawában élő, magyar származású Christopher Adam első könyvbemutatójára került sor a múlt hétvégén a fővárosi Richelieu-Vanier Community Centre-ben, ahol szép számú érdeklődő volt kíváncsi a könyvre és szerzőjére. Az angol nyelven írott szépirodalmi mű bemutatása beszélgetéssel, novellarészlet felolvasással, dedikálással és fogadással telt. 

 A szerző Christopher Adam montreáli születésű, aki a helyi magyar közösségben, mint például a Magyar Iskolában is aktívan tevékenykedett korábban. Fiatal korának egy részét Budapesten töltötte, majd Kanadába visszatérve egyetemi tanulmányait irodalmi szakosként a montreáli Concordia Egyetemen kezdte meg a kanadai és brit szépirodalom bűvöletében. Angol nyelvű prózán és a versen keresztül kezdett el művészi nyelven kommunikálni, majd pedig sikerrel fogott bele a magyar nyelvű újságírásba is, amely munkájának elismeréseként 2015-ben Budapesten átvehette a Szabad Sajtó díjat. Most pedig egy könyv erejéig visszatért az angol nyelvű szépirodalom műfajához.

 

 

A könyv 

 A tudományos esszék írása, az online újságírás és egyáltalán a mindennapi munka feladatai mellett Christopher elérkezettnek látta az időt, hogy ismét fikción keresztül kommunikáljon gondolatokat és ötleteket a világról és a kortárs társadalomról, mégpedig angolul. Így született meg az I Have Demons című könyve.

„Minden szót, szimbólumot és szavakkal lefestett képet óvatosan át kellett gondolni. A könyvemben megjelenő karaktereknél fontos volt, hogy hitelesek legyenek, ugyanis csak így tud az olvasó velük azonosulni. Íróként közvetve, az általam formált és felépített szereplőkön keresztül kellett megosztani gondolataimat és ötleteimet.”  – fogalmazott a szerző.

A közönség részéről összetett és elgondolkodtató kérdések érkeztek – Fotó: Alexandra Adam

Az I Have Demons című könyv három novellából áll és mindegyik Ottawában játszódik le. E három történetben olyan emberek kerülnek reflektorfénybe akik valamilyen formában a társadalom peremén élnek. Az egyikben egy zsugorodó létszámú egyházközség fiatal, de fásult papja próbál könyörületesen segíteni egy rettenetes titok terhe alatt szenvedő emberen. A másik történetben egy magányos nyugdíjas egy felejthetetlen Hálaadást tölt egy helyi étteremben, ahol kiszolgálója egy igencsak fanyar középkorú nő, aki abban bízik, hogy azon az estén dúsgazdaggá válik és végre otthagyhatja a vendéglátóipart. A harmadik történet pedig egy nemrég diplomázott, kisvárosi irodalom szakos diákról szól, aki Ottawába költözik, hogy új életet kezdhessen és minden reményét egy kétes egzisztenciájú tanácsadóhoz (life coach) fűzi.

A három novella szereplői a társadalom pereméről a centrum felé tartanak — a történetek aligha zökkenőmentes utazásukról szól. A könyvben — úgy mint a mindennapi életben is — valamennyi karakter személyiségi hibákkal küszködik, az emberek közti kapcsolatok törékenyek és általában nem kielégítőek, valamint bármilyen istenhez kötődő szálak is vékonyak.

Ottawa tájképe különösen passzolt könyvvel. A főváros alacsony népsűrűsége, a várost körülvevő hatalmas erdők és zöldövezet, a város szélén lévő vidéki és kisvárosi hangulat alátámasztották (vagy talán ihlették) a könyv két központi koncepcióját: a perifériák világát és az elszigeteltséget.

 

  Pilinszky János, mint az egyik inspiráció

  Christophert a könyve megírása kapcsán három szerző, három könyve inspirálta. Az első Graham Greene Heart of the Matter (magyar fordításban: A kezdet és a vég) című regénye. A második Margaret Laurence kanadai író The Diviners című könyve. A harmadik pedig Pilinszky János Apokrif című verse. Az előszóban külön kitér Pilinszky Nagyvárosi ikonok című kötetére.

Az ottawai könyvbemutatóra 2018. november 24-én került sor a Richelieu-Vanier Community Centre-ben. A dedikáláson kívül sor került egy felolvasásra a könyv egyik novellájából, illetve egy előadásra, beszélgetésre és fogadásra is:

Igazán hálás vagyok azért, hogy a közönség soraiból számos vonzó, összetett és kimondottan elgondolkodtató kérdés érkezett–amire igazi kihívás volt válaszolni!

  – mondta az I Have Demons című könyv szerzője, Christopher Adam.

 

Hol kapható a könyv?

A könyvet hagyományos üzletben is meg lehet vásárolni, Ottawában a Books On Beechwood nevű könyvesboltban (35 Beechwood Avenue). Valamint nyomtatott és eBook formában egyaránt a következő online könyvkereskedőktől:

Amazon.ca

Amazon.com

Barnes & Noble

Indigo

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál