Home | Hírek | Kanadából | Szerte a világban terjednek a megfigyelőrendszerek a járványhelyzet alatt
A szolnoki rendőrök drón segítségével találják meg azokat a lakosokat, akik nem tartják be a kijárási korlátozás rendeletét. Fénykép: Mészáros János / EPA

Szerte a világban terjednek a megfigyelőrendszerek a járványhelyzet alatt

A koronavírus-járványra hivatkozva a digitális megfigyelőrendszerek olyan nagyot fejlődhetnek világszerte, hogy azt nehéz lehet majd később korlátozni véli többek közt a magyar származású Munk Péter által alapított iskolában székelő Toronto University Citizen Lab vezetője.

Legalább 25 olyan ország van, ahol a kormányok széles körben alkalmaznak nyomkövetést, kontakt-kutató appokat, térfigyelő kamerákat arcfelismerő rendszerekkel és drónokat, hogy betartassák az elkülönítés szabályait amiket a járvány miatt hoztak meg. Autoriter és demokratikus országok egyaránt egyre inkább alkalmazzák ezeket a módszereket.

A legtöbb intézkedésnek pedig nincs időkorlátja. Olyan viszonyok alakulhatnak ki, amiket sokan majd az új normalitásnak éreznek, mondta a Guardiannek Ron Deibert a Toronto University Citizen Lab vezetője, aki a világ egyik legelismertebb kutatója mobiltelefonos megfigyelés-témában.

Nagyon ébernek kell lennünk, hogy megfelelő biztosítékaink legyenek, mert a hatalmi visszaélések lehetőségei elég extrémek lesznek, mondta Deibert, aki szerint a helyzet sokkal súlyosabb, mint a 2001. szeptember 11. után alkalmazott megfigyelési módszerek. Példák között említi, hogy Kínában több százmillió ember töltötte le az egészségügyi kódokat alkalmazó appot, ami színek szerint mutatja, hogy ki utazhat és hagyhatja el otthonát, Moszkvában pedig QR-kódokra lesz szükség az köztéri közlekedéshez, de számos európai országban is eddig elképzelhetetlen megfigyelés kezdődik.

via Guardian

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál