Home | Hírek | Kanadából | Tovább erősödnek a kanadai-magyar kereskedelmi kapcsolatok
Lisa Helfand Kanada Magyarországra akkreditált nagykövete

Tovább erősödnek a kanadai-magyar kereskedelmi kapcsolatok

Tovább erő­söd­het­nek a ma­gyar-ka­na­dai ke­res­ke­del­mi kap­cso­la­tok az Európai Unió és Kanada kö­zöt­ti Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (CETA) 2016-os ha­tály­ba lé­pé­se után – je­len­tet­te ki Kanada Magyarországra akk­re­di­tált nagy­kö­ve­te ked­den Egerben.

Lisa Helfand a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ren­dez­vé­nyén el­mond­ta, a meg­ál­la­po­dás­ról szó­ló tár­gya­lá­sok ta­valy szep­tem­ber­ben le­zá­rul­tak, an­nak tel­jes szö­ve­ge el­ér­he­tő az in­ter­ne­ten.Felidézte: a CETA meg­kö­té­se előtt vég­zett kö­zös, uni­ós és ka­na­dai ku­ta­tás azt mu­tat­ta, hogy a meg­ál­la­po­dás ered­mé­nye­ként több mint 20 szá­za­lék­kal bő­vül­het a két­irá­nyú ke­res­ke­de­lem, ami az EU-ban 11,6 mil­li­árd eu­rós éves nö­ve­ke­dést hoz­hat.sze­rint Magyarország Kanada ba­rát­ja és szö­vet­sé­ge­se, nagy­ra ér­té­kelt ke­res­ke­del­mi part­ne­re. A két or­szág kö­zöt­ti ke­res­ke­del­mi kap­cso­la­tok fo­lya­ma­to­san erő­söd­nek: Magyarország több mint 11 mil­li­árd dol­lár­ral Kanada 12. leg­na­gyobb köz­vet­len kül­föl­di be­fek­te­té­si cél­or­szá­ga. A CETA Magyarország szá­má­ra az áru­ke­res­ke­de­lem­ben, a be­fek­te­té­sek­ben és a szol­gál­ta­tá­si szek­tor­ban is bő­vü­lést ered­mé­nyez­het – tet­te hoz­zá.Rámutatott: a meg­ál­la­po­dás ha­tály­ba lé­pé­sé­vel az összes ka­na­dai és uni­ós áru 98 szá­za­lé­ka vám­men­tes­sé vá­lik, amely újabb le­he­tő­sé­ge­ket nyújt a ma­gyar vál­lal­ko­zá­sok szá­má­ra a ka­na­dai ex­port­te­vé­keny­sé­gük bő­ví­té­sé­re.

Lisa Helfand úgy fo­gal­ma­zott, hogy a CETA a kulcs­fon­tos­sá­gú ma­gyar ex­port­cik­kek, ága­za­tok, így pél­dá­ul az au­tó­ipa­ri ter­mé­kek, a gép­gyár­tás, az in­for­má­ció­kom­mu­ni­ká­ci­ós tech­no­ló­gi­ák, to­váb­bá a me­ző­gaz­da­ság, il­let­ve a bo­rá­szat szá­má­ra is új le­he­tő­sé­ge­ket biz­to­sít.

Elhangzott, hogy a meg­ál­la­po­dás a be­fek­te­té­sek vé­del­mé­vel is fog­lal­ko­zik. Rögzíti, hogy a fo­ga­dó or­szág­ban mi­ként kell bán­ni a be­fek­te­tők­kel és a be­fek­te­té­sek­kel, il­let­ve füg­get­len és el­fo­gu­lat­lan le­he­tő­sé­get biz­to­sít a be­fek­te­té­si vi­ták ke­ze­lé­sé­re.

Hornok Zsófia, Kanada ma­gyar­or­szá­gi nagy­kö­vet­sé­gé­nek ke­res­ke­del­mi ta­ná­cso­sa egye­bek mel­lett ar­ról be­szélt, hogy a CETA a Kanada és az EU kö­zött 1976-ban kö­tött ke­res­ke­del­mi ke­ret­meg­ál­la­po­dást újít­ja meg, egy­ben ki­tér a 21. szá­za­di vi­lág­ke­res­ke­de­lem min­den as­pek­tu­sá­ra.

Felidézte: 2013-ban az uni­ó­ból Kanadába irá­nyu­ló ex­port ér­té­ke 31,6 mil­li­árd eu­ró volt, míg az uni­ó­ba irá­nyu­ló ka­na­dai ex­port ér­té­ke 27,2 mil­li­árd eu­rót tett ki. Kanada fon­tos ex­port­pi­a­ca, a 12. leg­fon­to­sabb ke­res­ke­del­mi part­ne­re az EU-nak – mond­ta.

Hornok Zsófia ar­ról is be­szélt, hogy a CETA nincs ha­tás­sal a GMO-ra, az­az a ge­ne­ti­ka­i­lag mó­do­sí­tott élő­lé­nyek­re vo­nat­ko­zó meg­lé­vő uni­ós kö­ve­tel­mé­nyek­re, mi­ként pél­dá­ul a hor­mon­ke­ze­lé­sek­re vo­nat­ko­zó elő­írá­sok­ra sem.

(MTI)
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál