Home | Hírek | Magyarországról | Átadták a fradi új stadionját – Füttykoncert volt (+video)

Átadták a fradi új stadionját – Füttykoncert volt (+video)

 Magyarország jelenleg futballstadion-építő nemzetnek számít, hiszen alig 4 hónap alatt az új Groupama Arána a harmadik vadonatúj stadion az országban, amit egy magyar élvonalbeli fociklub kapott a magyar adófizetők közpénzéből.  A felcsúti Pancho Aréna (amely már kétszer Pancsoló Arénává változott), és a debreceni Nagyerdei Stadion után most Magyarország legeredményesebb csapata, a Ferencváros örvendhet egy európai szinten is közepes méret alattinak számító, de kétség kívül hipermodern pályának. 

 Az elmúlt hét az FTC-ről szólt:  Volt Fradi-UTE öregfiúk találkozó, múzeum átadás, Sas-szobor avatás, Albert Flórián szobor avatás és a nagy csinnadratta a vasárnapi angol FC Chelsea elleni gálamérkőzéssel zárult, amely csapatot a hírek szerint 800 millió forintért vették meg a vezetők, hogy ellátogassanak Budapestre.

 A jelenlegi stadionépítő lázat kemény kritikával illetik sokan, hiszen a focink színvonala és ebből következően a nézők száma sem indokolja azt, hogy új stadionok épüljenek. Ráadásul világbajnokságot sem fogunk rendezni, pedig az igyekezetünket és a stadionok felépítésének gyorsaságát az idén nyáron VB-t rendezett brazilok is megirigyelhetnék.

A Groupama Aréna körül további feszültségeket okoz az is, hogy a keménymag nehezményezi a beléptető rendszer szigorúságát (Véna szkenner, szurkolói kártya), amely azonnal ki tudja zárni a rendbontókat a fradi-család kötelékéből, másrészt a borsós jegyárak miatt szakadt el a cérna a szurkolók között. Kubatov Gábor klubelnököt ezekért mindennapos támadások érik.

Modern, mert új

 A stadion valóban modernnek számít, hiszen a most rendelkezésre álló technológiákkal mind rendelkezik. Például fűthető a gyep, van nézőtéri és pálya kamerarendszer, wifi, biometrikus beléptetőrendszer. Ezen kívül természetesen nem csak focira lehet használni, hiszen van benne 1500 férőhelyes konferenciaterem, világsztárok léphetnek majd fel benne. A megközelítése pedig irigylésre méltó, mert a 3-as metró, az 1-es villamos és még a Volán buszpályaudvara is oda koncentrálódik.

A stadion kapacitása nemzetközi mérkőzéseken 22 ezer fő, hazai bajnokin pedig 23.700 főre lehet bővíteni a levehető székek által, ahol a keménymag értelemszerűen állva bontja meg a rendet majd.

Bár a stadiont világszínvonalúnak és hatalmasnak írják le a létrehozói, de óvatosan fogalmazva és a realitás talaján maradva annyi a biztos, hogy jelenleg ez Magyarország legjobb és legnagyobb stadionja. Persze ott van még a Puskás Ferenc Stadion, de azt hamarosan átalakítják, hogy egy körülbelül 65 ezer férőhelyes új nemzeti arénát varázsoljanak a helyére.

Ilyen kisebb méretű stadionok – mint a most átadott Groupama Aréna – az angol, vagy a német harmadosztályban is előfordulnak, sőt általában meg is töltődnek emberekkel. Ahhoz, hogy a fradi stadionja is fenntartható legyen, itt is kellene legalább a félház minden egyes mérkőzésen.

Galambok, Gripenek, és FC Chelsea

Füttyre taps Orbán Viktórtól

Az átadón beszédet mondott Kubatov Gábor a Ferencváros labdarúgócsapatának elnöke (egyben a magyar kormánypárt  országos pártigazgatója) és természetesen Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, akiknek beszédét füttykoncert színezte. A himnuszt a kiváló énekes Ruzsa Magdolna énekelte el, a nézőket pedig a Sex Action nevű zenei formációból ismert Szasza hozta meccslázba.

 Ezt követően egy hosszas dobpergésből álló koreográfia következett, zászlókkal, táncosokkal, majd a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépei suhantak el a stadion felett. A madarak is előkerültek galambok formájában, akik végül csak kitaláltak a katlanból.

Következhetett a fő attrakció. A Jose Murinho által menedzselt és a világ elitjébe tartozó FC Chelsea vendégszereplése. Talán a nap legpozitívabb pillanata a mérkőzés 17. percében esett, amikor is az éppen Angliából hazatért csupaszív Gera Zoltán bevette Petr Cech hálóját és ezzel megszerezte az új stadion első hivatalos gólját. A gálamérkőzés jellegéből adódóan a vendégek focizgattak, de semmi pluszt nem vittek a játékba. A második félidőre az egyetlen feladatuk annyi volt, hogy megfordítsák a mérkőzést és ezt meg is tették. A Ferencváros így 2-1-es vereséggel mutatkozott be az új otthonában.

Az RTL klub televíziós stábját nem engedték be a stadion avatóra

A legnépszerűbb, ám de kormánykritikus és igazságpárti televízió stábját nem engedték be a stadionba, mondván nincs hely számukra, hiszen rengeteg fotós és újságírónak már korábban biztosítottak helyet.

Az RTL klub ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a kormány youtube csatornáján látható és a tegnapi avatóbeszédeket tartalmazó videók alól utólag eltávolították a nézők füttykoncertjét.

Mindez történt 2014-ben az Európában, azon belül Magyarországon.


 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál