Home | Hírek | Kanadából | Leleplezték Miók György és társának emlékművét Edmontonban (+video)

Leleplezték Miók György és társának emlékművét Edmontonban (+video)

george-miok

George „Gyuri” Miok

Közel egy éves adománygyűjtést és tervezést követően tegnap leleplezték a 2009 év végén Afganisztánban elesett Miók György (George Miok) és Zachery McCormack kanadai katonák közös emlékművét az Edmonton szomszédságában található Sherwood Parknál. Miók család az edmontoni magyar közösség aktív résztvevője. Gyuri Kanadában született, de járt magyar iskolába és tagja volt az edmontoni magyar tánccsoportnak is. A katonák halálát egy pokolgép okozta, amikor Kandaharban járőröztek páncélosukkal. A támadásban még két katonatársuk és egy újságíró hölgy veszítette életét 2009 december 30.-án.

 Az emlékmű felállításának ötlete Bill Morristól jött, aki találkozott Miók Gyurival a halálát megelőzően. Bill jó barátságot ápol a Miók családdal. Bill-t lenyűgözte Gyuri közvetlensége. „Nem hittem volna, hogy egy olyan fiatalember mint Ő, leül és elbeszélget egy olyan régimódi emberrel mint én”

A másik fiú, Zachery édesanyja kifejtette, hogy fia halála óta érkeztek adományok a családjának. „Számunkra, a család számára ez egy csodálatos dolog, hiszen az emberek nem feledik, hogy mit tett ez a két srác, hogy miért haltak meg.” -Mondta Armande McCormack. Bill Morris szenvedélyesen és fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy az emlékmű valóság legyen és a felállítására megteremtse a szűkséges pénzt.

Bill elmondta, hogy az adománygyűjtés lassan indult be, de hála az áprilisi aukciónak, nem sokkal később el lehetett kezdeni az emlékművel kapcsolatos munkákat.  „Nagylelkű adományok érkeztek üzletemberektől és civilektől, valamint segített Strathcona megye is, így tavasszal elkezdhettük a project megvalósítását.”

miok.memorial-park

Az emlékmű tervezete

A Sherwood park közössége csodálatos. Szívmelengető volt azt tapasztalni, ahogyan üzletemberek válaszoltak az adományozási felhívásunkra. Sok emberrel beszéltem akiknek volt valamilyen személyes kapcsolata a katonákkal és mélyen elszomorította a két fiatal vesztesége”. Bill Morris reméli, hogy az emlékmű Kanada büszke hadtörténetének is emléket állít, és megnyugvásul szolgál Gyuri és Zachery családjának is. „Reméljük, hogy az emlékmű vígaszt hoz nekik, hiszen mindenki aki meglátogatja, osztozik mindkét család szívfájdalmában”

Köszönjük mindenkinek aki időt szánt rá és kijött, hogy leleplezzük az emlékművet. Ez egy szép nap volt és nagy sikert jelent. Ismételten köszönet a szeretetért és a közösség támogatásáért. -adta hírül az mmmfund (Miok and McCormack Fund)

Az emlékmű szövege: „Ez az emlékmű két helyi katona tiszteletére állíttatott, akik életüket vesztették, amikor hazájukat szolgálták Afganisztánban, 2009. december 30.-án.”

 A két fiatal katona Afganisztánban lelte halálát, amikor páncélozott járművük alatt pokolgép robbant. A támadásban még két katonatársuk és egy újságíró hölgy vesztette életét.

Afghanistan soldiers memorial dedication and tribute from Cammy on Vimeo.

Galéria

Fotók: Facebook

Korábban:

Gyászol az edmontoni magyarság is>>

Magyar származású kanadai katona lelte halálát Afganisztánban>>

 

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál