Home | Hírek | Montreálban zavargás tört ki a március 15.-i tüntetésen, ahol a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak (+videók)

Montreálban zavargás tört ki a március 15.-i tüntetésen, ahol a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak (+videók)

Március 15.-én nem csak Magyarországon volt paprikás a helyzet, hanem Kanadában is. A rendőri brutalitás elleni nap 1997- óta minden évben március 15.-e, amelyet a Montreal Collective Opposed hívott életre, és szinte minden évben feszült helyzetet teremt. Idén a rendőrség kemény kézzel és határozottan csapott oda, az éppen a brutalitás ellen tiltakozóknak, akik köveket dobáltak és kirakatokat zúztak be, valamint felborítottak egy rendőrautót is. A rendőrség szakszerűnek nevezte az intézkedést, a járókelők és a tiltakozók pedig felesleges erőfitogtatásnak tartják a történteket.

Montreál polgármestere mélységesen fel van háborodva a csütörtök esti zavargások után, melyben 7 tiszt és két civil is megsérült, 226 személyt pedig letartóztattak. A tiltakozó megmozdulás immár hagyományosan az állítólagos rendőri brutalitás ellen kezdődtek idén is.

Gerald Tremblay polgármester szerint az ilyen erőszakos demonstrációk ártanak Montreál nemzetközi jó hírnevének, arculatának és gazdasági szempontokból sem erősítik a várost, ezért itt az idő, hogy megvitassák azt, hogy miképpen kezeljék a hasonló tiltakozásokat a jövőben. A sok fiatalkorú résztvevőt látva pedig megemlítette a szülők felelősségét is.

 „A montreáliaknak elege van abból ami csütörtök este is történt, fel vagyok háborodva és azt akarom, hogy többé ilyen biztosan ne fordulhasson elő, ezért minél előbb megoldást próbálunk találni a kérdésre” – mondta  újságíróknak pénteken Tremblay.

A szülők felelőssége, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy gyermekük nem vesz részt ilyen erőszakos tiltakozásokban. Montreálban mindenkinek joga van tiltakozni, de nincs senkinek sem joga erőszakos cselekményekben részt venni, vagy szándékosan károkat okozni.

A demonstrációban könnygázt és hanglövedékeket is használtak a rendőrök, a tiltakozók pedig köveket dobáltak, megrongáltak néhány üzletet és összetörtek két járőröző rendőrautót -az egyiket fel is borították.

Már a tüntetés kezdete előtt 17 személyt vettek őrizetbe később még 19-et, majd további 190 személyt tartóztattak le a Berri st. és Maisonneuve boulevard közelében  -mondta Marc Parent rendőrfőkapitány. Péntek délelőtt már csak három felnőtt és egy fiatalkorú volt őrizetben testi sértés és fegyverrel való visszaélés miatt.

Marc Parent -Montreál rendőrfőkapitánya dicsérte a rendőri intézkedések minőségét és annak szakszerűségét is.

Komoly feladat egész este egyenruhába bújva a tüntetőkre felügyelni, hiszen fizikailag is nagyon megterhelő és összpontosítást igényel. Az adott körülmények között rendőreink nagyon profi munkát végeztek és a lehető legjobban kezelték a kialakult helyzetet.

Nehéz volt kordába tartani a tiltakozást, mert a tüntetők több kisebb csoportra oszlottak, és ez számunkra nagy kihívást jelentett.

VIDEÓK a tüntetésről és a rendőrautó felborításáról

Számos tüntető és járókelő  úgy vélte, hogy  a rendőri intézkedések túlzóak voltak, amelyek durván beleavatkoztak egy békésnek indult demonstrációba. Azon kívül, hogy ez az akció sokba is került, nem szolgált másra csak a rendőrség erejének a demonstrálására -vélekedett egybehangzóan az utca embere.

A következő néhány napban több tiltakozást terveznek a diákok Montreálban a magas tandíjak miatt. Marc Parent rendőrfőkapitány minden olyan rendezvényt támogat, ahol békés keretek között zajlanak a demonstrációk, éppen ezért is fontos volt átadni az információt, hogy adott esetben a rendőrség megfelelő erő alkalmazásával fel tud lépni, ha a békés tüntetések más irányba kezdenek fordulni.

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál