Home | A világból | Kanada bezárta damaszkuszi nagykövetségét

Kanada bezárta damaszkuszi nagykövetségét

Kanada bezárta szíriai nagykövetségét és újabb szankciókat léptetett életbe Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét sújtva. John Baird külügyminiszter a biztonsági helyzet romlásával indokolta a döntést. A kanadai diplomaták már el is hagyták Szíriát.

„A kockázatok dacára Kanada fenntartotta diplomáciai jelenlétét Szíriában, hogy a helyszínen kövesse figyelemmel az eseményeket, valamint kemény üzeneteket adjon át a szíriai vezetésnek. Ezt az üzenetet továbbra is közvetíti Szíria ottawai nagykövetségén keresztül és nemzetközi fórumokon” – szögezte le közleményében a miniszter, aki hangsúlyozta azt is, hogy Kanada továbbra is Aszad elnök lemondását szorgalmazza.

Kanada december 15. és január 14. között kimenekítette állampolgárait Szíriából. Akik a maradást választották, Kanada bejrúti, vagy sürgős esetben Magyarország damaszkuszi nagykövetségétől kérhetnek segítséget. A szíriai állampolgárok Kanada bejrúti vagy ammáni nagykövetségének konzuli részlegéhez nyújthatnak be vízumkérelmet.

A kanadai külügyminiszter bejelentette azt is, hogy újabb szankciókkal sújtják „a civil lakosság ellen folyamatos és szégyenletes erőszakot végrehajtó” szíriai rendszert. Az azonnali hatállyal bevezetett új büntetőintézkedések alapján Kanada befagyasztotta a szíriai nemzeti bank kanadai kintlévőségeit és megtiltotta a kanadai vállalatoknak, hogy pénzügyi kapcsolatokat tartson fent a damaszkuszi jegybankkal.

Ottawa emellett újabb hét személyt – az elnökségi ügyek miniszterét, az egészségügyi, az oktatási, a közlekedési, a távközlési és az ipari tárca vezetőit, valamint a kőolajipari és természeti kincsek miniszterét – tett fel az immár 115 szíriai vezető nevét tartalmazó feketelistára. Ők nem utazhatnak be Kanadába, s emellett zárolják esetleges kanadai javaikat is.

Lassan egy éve, hogy Szíriában véres erőszakkal próbálja elfojtani a hatalom a kormányellenes tüntetéseket és lázadást. Az ENSZ becslése szerint több mint 7600 életet követelt a megtorlás.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál