Home | Hírek | Demonstráció Dörner György kinevezése ellen, balhézó ellentűntetőkkel

Demonstráció Dörner György kinevezése ellen, balhézó ellentűntetőkkel

A fasizmus térnyerése ellen szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerda délután a Budapesten az Új Színház elé. A tüntetésen megjelentek szélsőjobboldali ellentüntetők is; közülük több embert előállított a rendőrség.

Tüntetők és rendőrök az Új Színház előtt – MTI-fotó

A tüntetés főszervezője, Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a Paulay Ede és a Dalszínház utca kereszteződésében felállított pódiumról azt mondta: „nem szabad hagyni, hogy a szélsőjobboldal ellepje az országot, ezért minden demokratának és antifasisztának össze kell fognia”.

A szervezet elnöke Dörner Györgynek az Új Színház élére történő kinevezésével kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Tarlós István főpolgármester „strómanságával” újra közintézményeket foglaljanak el „a nyilasok unokái”.

Több ellentüntetőt előállított a rendőrség, miután megzavarták az Új Színház szerdán hivatalba lépő új vezetése elleni, bejelentett demonstrációt.

A Marsellaise lejátszásával nem sokkal szerda délután hat óra előtt véget ért az a néhány száz fős tüntetés, amelyet az Új Színház hivatalba lépő igazgatója, Dörner György ellen hirdettek meg az intézmény épülete elé. A demonstráció végén a pár tucatnyi ellentüntető hangos füttyszóval és szitkozódó illetve „zsidózó” bekiabálásokkal válaszolt, a két csoportot pedig kettős rendőrsorfal választotta el egymástól.

A rendőrök a szervezők kérésére avatkoztak be a tüntetés közben, miután nem sokkal a demonstráció kezdete után néhány tucat ellentüntető a színpad közvetlen közelébe ment, ott fütyülni kezdett, a beszédek közben folyamatosan fújoltak és azt kiabálták, hogy „hazaárulók és mocskos zsidók” – jelentette tudósítónk. A szervezők a színpadról előbb megkérték őket, hogy távozzanak, majd miután folytatódott az ellentüntetők akciója, a rendőrök segítségét kérték.

A tüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) hirdette meg, hogy tiltakozannak a színház új vezetője, a szerintük szélsőséges Dörner György ellen. Az Új Színház előtt felállított színpadon beszédet mondott a MEASZ elnöke, valamint az MSZP-s Horváth Csaba is. Hanti Vilmos, a MAESZ elnöke, a demonstráció szervezője a tüntetést megzavaróiról azt mondta, hogy önmagukat minősítik, akik fütyülnek és kiabálnak a himnusz vagy egy Szép Ernő vers alatt. Az Új Színház előtti tüntetésről azt mondta az [origo]-nak, hogy nemcsak Dörner György kinevezése ellen tiltakoztak, hanem azért is, mert szerintük minden ilyen gesztus a szélsőjobbot erősíti, és ezt nem szabad hagyni.

origo.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál