Home | Egyéb | Szűkségállapot Kanadában

Szűkségállapot Kanadában

Országos szükségállapotot hirdetett ki Justin Trudeau kanadai liberális miniszterelnök a szövetségi főváros, Ottawa belvárosát hetek óta lebénító kamionos tiltakozás miatt. A szükségállapot kihirdetésével a kormánynak lehetősége nyílik arra, hogy a kamionosok által blokád alá vont határátkelők újra szabadok lehessenek, illetve véget vethessen a közel 400 kamionos tiltakozásának. 

A kanadai miniszterelnök JustinTrudeau nagyon  kemény hangot ütötte meg a tiltakozással kapcsolatban. A tiltakozás az Amerikába ingázó kamionosok kötelező oltása elleni demonstrációként indult,  majd végül összes járványügyi intézkedés elleni tiltakozássá vált. A demonstrációkhoz pedig egyre szélsőségesebb csoportok is csatlakoztak.

Trudeau szerint a demonstráció törvénytelenül zár el lakónegyedeket, zavarja a lakosságot, illetve lehetetlenné teszi a helyi gazdaság  működését.  A miniszterelnök elmondta, hogy a békés tüntetést és a szólásszabadságot nem korlátozzák, de ideje, hogy a tiltakozók hazamenjenek. A miniszterelnök többször is kijelentette, hogy az alapjogok nem fognak korlátozódni.

A rendkívüli állapot kihirdetése komoly jogi lehetőségeket teremt a kormány számára. A közrend helyreállítás érdékben, betilthatja a nyilvános gyűléseket, korlátozhatja az országon belüli szabad mozgást.

A szükségállapot bevezetéséhez erőteljesen hozzájárult, hogy  amikor a kanadai rendőrség 11 embert tartóztatott le Alberta tartományban – akik egy kisebb határátkelőt foglaltak le – komoly fegyverarzenált találtak, többek között 13 puskát, pisztolyokat és macsetéket találtak.

A szélsőséges csoport arra készült, hogy tűzharcban fogja megvédeni meg az elfoglalt határátkelőt.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál