Home | Hírek | Kanadából | Hatalmas konvoj tart Kanada fővárosába (+videó)

Hatalmas konvoj tart Kanada fővárosába (+videó)

A „Freedom Convoy 2022”, vagyis a Szabadság Konvoj 2022 nevű tiltakozás egy tartományokon átívelő teherautós menet, amely a kanadai kormány 2022. január 15 -én bevezetett COVID-19 oltási szabályai kapcsán kelt életre, és indult el a fővárosba. A tiltakozó konvoj várhatóan Szombaton éri el Ottawát. 

Előzmény

2022 január 15 előtt a be nem oltott nemzetközi kamionosok és a logisztikai ágazat egyéb alapvető munkásai mentességet élveztek a két heti karanténkötelezettség alól, ezt azonban január 15-i rendelkezéssel eltörölte a kanadai kormányzat, vagyis nem dolgozhatnak azok, akik nincsenek teljesen beoltva. A mentesség eltörlését politikusok és kamionosok is bírálták, mert szerintük ez tovább súlyosbítja az amúgy sem gördülékenyen fuvarozási-ellátási lánc hatékonyságát.

A szigorítások miatt tiltakozó Freedom Convoy 2022 – Időrendje

  • Az első konvoj január 22-én indult a Brit Kolumbiai Prince Rupert-ből, Másnap egy másik konvoj indult el Delta (BC) városából is.
  • január 24-én a sasketchawani-i Regina városán haladtak keresztül, ahol támogatók fogadták a konvojt – A reginai rendőrség szerint körülbelül 1200 jármű érte el ekkor a várost.
  • január 25-én a manitobai tartományhoz közel, egy ontarioi város Kenorán egy másik konvoj haladt át, a helyi rendőrség szerint 2-300 járművel
  • január 26-án az ontarioi rendőrség szerint a három útvonalon érkező konvojt hétvégére 2000 járműre becsülik, amely eléri majd a fővárost, Ottawát.
  • Szintén január 26-án az ontarioi rendőrség körülbelül 400 jármű áthaladásáról számolt be, amelyek Manitoba felől Ontarioba érkeztek. A kingstoni rendőrség 300 járműről számolt be, amely áthalad a városon.
  • január 28-án pénteken a québeci Lacolle-ban, Stanstead-ben és St-Theophile-ban gyülekező kamionosok csatlakoznak a tiltakozáshoz. A québeci kamionosok várhatóan a délután folyamán kelnek át a Champlain-hídon, illetve a Lafontaine-alagúton, majd Vaudreuil-Dorion közelében gyülekeznek, hogy hétvégére Ottawába érjenek.
  • A Freedom Convoy – a tüntetések élén álló szervezet – szerint az Ottawába tartó menethez már mintegy 50 000 kamion csatlakozott, miközben kezdetben arra számítottak, hogy a konvoj körülbelül 1600 teherautóból áll majd.

“Én kétszer oltott vagyok, mégis itt a helyem, hogy kiálljak a kollégáim mellett. Látom azon oltatlan sofőrök arcát, akik a kötelező oltások miatt nem dolgozhatnak. Látom rajtuk az aggodalmat, a félelmet, hogy ezentúl hogyan fogják eltartani a családjukat? Hogyan kerül majd étel az asztalra?”

– nyilatkozta az egyik kamionsofőr arra a kérdésre, hogy ő miért csatlakozott a konvojhoz.

A tiltakozó konvojt a Canadian Trucking Alliance (Kanadai Teherfuvarozási Szövetség) és az Atlantic Provinces Trucking Association (Atlanti Tartományok Fuvarozó Szövetsége) elítélte. 

A Teherfuvarozási Szövetség elnöke Stephen Laskowski szerint, mivel Kanadában és az Egyesült Államokban is vannak határokon átnyúló oltási szabályok, a kamionosoknak „alkalmazkodniuk kell és be kell tartaniuk ezeket”. – mondta.

A másik kamionos szervezet elnöke,  Jean-Marc Picard is aggodalmát fejezte ki a konvoj miatt. Picard úgy véli, hogy a tiltakozás alapvető jog, de itt már nem erről van szó szerinte.

 „A tiltakozás eredetileg a sofőrök kötelező vakcinázása miatt kelt életre, de most már a bezárás-ellenesség, a maszkviselés-ellenesség és a mindennemű korlátozások ellenében zajlanak, így az eredeti üzenet már elveszett a mozgalomban.” – magyarázta a szervezet elnöke. 

A konvoj finanszírozása

Az adománygyűjtés 2022. január 14-én indult a GoFundMe közösségi forrásgyűjtő platformon keresztül, és január 28-ig 6,8 millió kanadai dollár gyűlt össze. 2022. január 24-én a GoFundMe a CTV News kérdéseire elmondta, hogy befagyasztották a pénzeszközöket addig, amíg a konvoj szervezői elosztási tervet nem készítenek arra, hogy miképpen használják fel ezt a rengeteg pénzt, például a tiltakozáson résztvevők üzemanyag vásárlásaira, vagy élelmezésre. Miután a tiltakozást szervezők benyújtották az elosztás tervezetét, az adománygyűjtő platform felszabadította az első 1 millió kanadai dollárt a kamionosoknak.  Az adománygyűjtést Tamara Lich, a Maverick Párt – egy nyugat-kanadai szeparatista párt – titkára indította el.

Trudeau szerint egy marginális kisebbség tart a főváros felé

Trudeau azzal érvelt, hogy a kanadaiak többsége nem ért egyet a tüntetőkkel, akik „tudják, hogy a tudomány követése a legjobb módja arra, hogy megvédjük egymást, hogy továbbra is biztosítsuk szabadságunkat, jogainkat és az ország értékeit”. Trudeau szerint a kamionosok „közel 90%-a” be van oltva, és őket nem is érinti a karanténkötelezettség.

Jagmeet Singh, az NDP kanadai ellenzéki párt vezetője szintén elítélte a kamionosokat, azzal vádolva a tüntetőket, hogy „hamis információkat” terjesztenek „lázító, megosztó és gyűlöletkeltő megjegyzésekkel”. Singh „szélsőséges és veszélyes nézetekkel” bírálta sógorát, Jodhveer Singh Dhaliwalt, amiért 13 000 dollárt adományozott a tiltakozásra.

 

 

A tüntetés szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy békés demonstrációt tartanak. Ugyanakkor egyes résztvevők a kórházak elzárásáról, Justin Trudeau miniszterelnök megtámadásáról, vagy akár egy közelgő polgárháborúról is beszéltek már, de ezekre valószínűleg nem kerül sor.

Az extrém hangoktól azonban egyes szervezők élesen elhatárolódtak, szerintük ezek nem tükrözik az összes tiltakozó véleményét. Ilyen volt például az a Tamara Lich, aki egy videóban szólított fel mindenkit a békés tüntetésre.

A Rendőrség elismeri a békés tiltakozáshoz való jogot, de ha a helyzet erőszakossá vagy fenyegetővé válik, akkor lépni fognak – mondta Soly, az ottawai rendőrfőnök.

 

A konvoj néhány támogatója, köztük néhány ellenzéki konzervatív törvényhozó, a közösségi médiában figyelmeztetett mindenkit, hogy a kamionosok tüntetése ellátási gondokat eredményezhet, amit mindenki érezni fog. Erre reagált Omar Alghabra közlekedési miniszter. Biztosította a kanadaiakat, hogy nincs okuk attól tartani, hogy élelmiszerhiány alakul ki a fuvarozók miatt.

 

Néhány kanadai politikus véleménye a Freedom Convoy 2022-ről:

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke alaptalannak minősítette az ellátási lánc megszakításával kapcsolatos aggodalmakat, mivel a legtöbb kanadai kamionos be van oltva.

Candice Bergen, az ellenzék helyettes vezetője írásos nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatta a kamionosok békés demonstrációit.

Erin O’Toole, a legnagyobb ellenzéki erő, a Konzervatív Párt vezetőjeként nem támogatta a tiltakozást, és a kamionosok beoltása mellett érvelt.

Omar Alghabra, a közlekedési miniszter kijelentette, hogy a kamionosoknak elég idejük volt az oltásra, és aggodalmának adott hangot a „szélsőjobboldali, kis számú, de annál hangosabb ellenzék” veszélyes nézetei miatt.

Maxime Bernier, a québeci Beauce (választókerület) volt parlamenti képviselője és a Kanadai Néppárt vezetője határozott támogatója a konvojnak és a COVID-19-kormányzati korlátozások ellen nyilatkzik.

Andrew Scheer, a Kanadai Konzervatív Párt korábbi vezetője és a Regina-Qu’Appelle parlamenti képviselője támogatja a tiltakozást.

Garnett Genuis, Alberta konzervatív képviselője kinyilvánította, hogy támogatja az akciót, és felszólított az „értelmetlen vakcina-bosszú” azonnali befejezésére.

Martin Shields, Alberta konzervatív képviselője szeretne találkozni a tüntetőkkel Ottawába érkezésük után.

 

 

VIDEÓK a menetről

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál