Home | Hírek | Magyarországról | A járvány elleni harcra kapta, de minden mással foglalkozik a korlátlan felhatalmazással a magyar kormány

A járvány elleni harcra kapta, de minden mással foglalkozik a korlátlan felhatalmazással a magyar kormány

 A járványügyi vészhelyzetre való tekintettel a magyar kormány teljesen egyedülálló módon időben is korlátlan felhatalmazást kapott és rendeletekkel kormányozhat, meg nem határozott ideig. Ezt a korlátlan hatalmat az országgyűlés veheti csak el. Az az országgyűlés, amelyben a kormány kétharmaddal bármit fent tud tartani, és az az országgyűlés, amely az ellenzék kérésére még egyszer sem ült össze. Vagyis a korlátlanságot egyedül csak a kormánypárt akarata oldhatja fel, és az alaptörvényben is így van rögzítve.

A járványra hivatkozva azonnal el is kezdődtek olyan javaslatcsomagok, amelyeknek köze nincs a járványügyhöz, és a védekezéshez:

  • Törvénnyel betonozná be a városligeti építkezéseket a kormány
    Semjén salátacsomagjának másik levele, hogy a Városligetben megvalósuló ingatlanprojekteket is kiemelten közérdekű beruházásnak minősítené, vagyis az ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.

 

  • A nemváltoztatást is megszüntetné a kormány az új salátatörvénnyel
    Az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt módosítanák úgy, hogy a születési anyakönyvbe bekerülne a születési nem, „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján, ez az adat pedig a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható. 

 

  • Saját embereit küldi be a színházakba a kormány
    A javaslat szerint az állami/önkormányzati közös fenntartású színházakban kibővítik a felügyelőbizottságok számát az eddigi 3-ról 5-re. És rögtön kikötik azt is, hogy az 5 főből hármat a minisztérium jelöl ki. Ez szinte az összes színházat érinti, kivétel lehet a főváros által kizárólagosan fenntartásba átvett Katona József Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, Trafó és a Szabad Tér Színház.

 

  • Ingyen odaad az állam két nagy értékű ingatlant Schmidt Mária közalapítványának
     az állam ingyen odaad két ingatlant a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak. Ez a közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet, a Kommunizmuskutató Intézetet és a Habsburg Történeti Intézetet is.

 

  • A kormány elvenné az önálló döntési jogot a polgármesterektől veszélyhelyzetben
    A jóváhagyás beépítése pont a járványügyi intézkedéseket lassítja. Ezt máris jelezték polgármesterek. Különösen lehetetlen helyzet alakulhat ki Budapesten, ahol 23 kerület polgármesterének és a főpolgármesternek a döntéseit kellene jóváhagynia a Sára Botond (volt józsefvárosi fideszes polgármester, jelenleg fővárosi kormánymegbízott) által vezetett bizottságnak.
    (FRISS: Ezt éppen most visszavonta a kormány látva azt a kontraproduktivitást és a tiltakozást, amely kialakult az önkényes döntés ellen.)

Pedig semmi új és meglepő nincs abban, hogy a miniszterelnök nem azt csinálja amit mond, nem azt amire felhatalmazást kapta:

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál