Home | Hírek | Magyarországról | Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Andy Vajna 1944. augusztus 1-jén született Budapesten, Vajna András György néven, 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos volt, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt.

1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Bécsen keresztül Kanadába emigrált, ahol a menekült Andy-t egy magyar család fogadja be. A Vajna család végül Los Angelesben talált ismét egymásra.  A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett. 1982-ben megalapította az Amerikai Filmpiackutató Társulást, aminek elnöke lett.

Világhírű filmproducerré lett, 59 alkotás fűződik a nevéhez, mint például a Menekülés a győzelembe, a Rambo-filmek, a Terminator-filmek, a Vörös zsaru, az Elemi ösztön vagy az Evita. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

2013-ban feleségül vette Palácsik Tímeét, 2015-ben pedig megvette a TV2 Csoportot. Korábban több megyei lap és a Bors bulvárlap is az érdekeltségébe tartozott, ezektől azonban megvált, a Lapcom kiadót eladta a Mediaworksnek.

Vajna decemberben interjút adott az Indexnek, akkori azt mondta, nem tud arról, hogy kormányzati támadás alatt állna. (Azonban az igaz, hogy a jobboldalon többen kritizálták az elmúlt időben.) Arról is beszélt, hogy nemrég találkozott Orbán Viktorral, néha összejárnak, a kormányfő látta a Kincsem c. filmet, nézi is a filmeket, de nagyon el van foglalva Brüsszellel, nem hiszi, hogy van ideje moziba járni.



Miután Andy Vajna átvette a magyar film irányítását, a magyar filmek több nemzetközi elismerést is begyűjtöttek. Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Oscar-díjat és Golden Globe-díjat is nyert, a Mindenki című rövidfilmet is Oscar-díjjal jutalmazták.

Vajna 1980 és 2009 között kb. 40 filmnek volt a producere, ezek voltak a leghíresebbek: Az elcserélt gyermekMenekülés a győzelembeRamboRambo IIAngyalszívRambo IIIVörös zsaruA Hold hegyeiTotal RecallAir AmericaHajszál híjánJákob lajtorjájaMedicine ManTombstoneReneszánsz emberAz éj színeDie Hard 3Dredd bíróA skarlát betűNixonEvitaÁrnyék-összeesküvésA miniszter félrelépA 13. harcosAmerikai rapszódiaÉn, a kémTerminátor 3Elemi ösztön 2Szabadság, szerelemTerminátor – Sarah Connor krónikáiTerminátor: Megváltás. (2016-ban egyébként felröppent a hír, hogy újra amerikai filmet készíthet.)

Ahogy egyre kevésbé jött be a számítása Hollywoodban, úgy nőtt a szerepe Magyarországon: 2007-ben nyílt etyeki Korda filmstúdiót Demján Sándorral közösen indította, majd a 2010-es fideszes hatalomváltás után egyből felmerült, hogy Orbán filmügyi kormánybiztossá nevezi ki. Ez 2011-ben meg is történt, és bár az új rendszerben sokáig semmi javulás nem látszott, végül fel tudták mutatni a Saul fiát, minden idők legsikeresebb magyar filmjét, így egyre nagyobb pénzek fölött rendelkezhetett.

Eközben viszont Vajna egyéb gyanús bizniszeivel és botrányaival szerepelt napi szinten a médiában, többek között:

Andy Vajna egészsége az utóbbi időben hanyatlott: 2016 elején több napig feküdt egy budai szívklinikán a korábbi lábműtétek szövődményeként jelentkező érproblémái miatt. Ehhez képest az év végén még táncra is perdült a Magyar Nemzeti Filmalap vállalati karácsonyi buliján.

via HVG, és 444.hu

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál