Home | Hírek | Kanadából | Az emlékezés napja – Remembrance Day

Az emlékezés napja – Remembrance Day

KV – November 11.-én a háborús hősökre, a fronton harcolt veteránokra és a béketeremtő és békefenntartó műveletekben részt vett katonákra emlékeznek a Brit Nemzetközösség országai, legyen szó az I. vagy II. világháborúról, a Koreai-háborúról, az afgán konfliktusról vagy bármilyen békefenntartó misszióról.

1918 november 11.-én 11 órakor ért véget az első világháború, és rá egy évre már ezen a napon pontban 11 órakor egyperces néma tiszteletadással adóznak az elesett katonák tiszteletére. Hivatalos neve a Remembrance Day, vagyis az emlékezés napja, de szokták még Veteránok napjának illetve pipacs napnak (poppy day) is nevezni

Pipacsos kitűző viselete

Ezen a napon, illetve már az ezt megelőző napokban is az emberek az emlékezés jeléül pipacsot viselnek ruhájukon, amely hagyomány eredetét az első világháborús belgiumi és franciaországi csatamezők látványa ihlette. A vérontást szimbolizáló vörös pipacsot egy kanadai tiszt, John McCrae versben örökítette meg 1915-ben, amelyet angolul és magyar fordításban alább olvashatnak el.

 

 

 

In Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders Fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders Fields.

Flamand mezőkön

Flanders mezején pipacsok nõnek
Keresztjei közt egy temetõnek
Ez jelöli a mi helyünket; s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben nem hallod õket.

Mi vagyunk a halottak, kik pár napja még
Éltünk, elestünk, ragyogott ránk a naplemente
Szerettünk, szerettek minket s most itt a vég,
Flanders mezején.

Viaskodjatok Ti az ellenséggel;
Átadjuk a fáklyát elhaló kézzel;
Vigyétek Ti azt magasra tartva.
De ha hûtlenek lesztek hozzánk, mélyén a sírnak
Mi nem tudunk aludni, bár pipacsok nyílnak
Flanders mezején.

Kanadai katonák a háborúban

I. világháború

Kanadai katonák az első világháborúban, 1918 februárjában. (National Archives of Canada PA 2468)

Mindössze két perccel a fegyverszünet életbe lépése előtt, 1918. november 11-én, 10:58 perckor, Pte. George Lawrence Prince-t eltalálták. Ezzel Prince lett az utolsó kanadai katona, aki elesett az I. világháborúban.
Az összesen 619. 636 kanadaiból, akik a világháborúban szolgáltak, a legutolsó katona 2010-ben halt meg, John Babcock egy ontariói farmon született 1910-ben és a 110 éves korában halt meg, az Egyesült Államokban.
II. világháború
A II. világháború kezdetétől, 1939 szeptemberétől az 1945-ös befejezéséig kanadai katonák szolgáltak Normandiában, Dieppénél, Hong Kongban, az Észak-Atlanti óceánnál, Olaszország felszabadításánál és sok más tengeri, szárazföldi és légi akcióban. Összesen több, mint 1.000.000 nő és férfi harcolt a hadseregben Kanadából és Newfoundland-ról. Több, mint 47.000 nem tért haza.
A kanadai csapatok döntő szerepet játszottak az 1944-es normandiai partraszállásnál, a D-Day-nél és a normandiai harcokban, mely fordulópontot jelentett a háború atlanti óceáni eseményeiben és melynek következtében felszabadult Franciaország és a Benelux-államok. Az utolsó invázióban, Franciaországnál több, mint 5.000-en estek el.
A kanadai hadseregnek fontos szerepe volt Hollandia felszabadításánál is, ami 1945-ben ért véget. A hollandok, akik egy kegyetlen telet kínlódtak végig, elmondhatatlan hálásak voltak a kanadai csapatok megjelenésének. A két ország közötti szoros barátság a mai napig is tart.
.
Korea és Afganisztán
A II. világháború óta a kanadaiak számos ENSZ békefenntartó misszióban vettek és vesznek részt, Ciprustól, Haitin és Bosznián át Szomáliáig. Koreában 26.791 kanadai szolgált 1950 és 1953 között. 2003-ban, a Koreai-háború fegyverszünetének 50-ik évfordulóján Ottawában szobrot avattak az elesettek tiszteletére, melyen ezek a szavak olvashatók: “We will never forget you brave sons of Canada” (Sosem felejtünk titeket, Kanada bátor fiai). Emellett az összes elesett katona neve is olvasható.
Kanada folyamatosan növelte katonai jelenlétét Afganisztánban a 2001-es tálib uralom megdöntése óta. 2006-ra Kanada döntő szerepet játszik az ország legveszélyesebb déli részeinél, mint a NATO vezette International Security Assistance Force (ISAF) tagja. 2013-ra 158 kanadai katona vesztette életét az országban, köztük a magyar származású edmontoni Miók György (George Miok), aki 2009-ben lelte halálát Kandahár közelében. Továbbá egy kanadai diplomatát és két egészségügyi önkéntest öltek meg.
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál