Home | Hírek | Kanadából | Óriási sorok kígyóztak – mától Kanadában is legális a fű (+videó)

Óriási sorok kígyóztak – mától Kanadában is legális a fű (+videó)

 Uruguay után Kanada lett a második ország, ahol legalizálták a marihuána használatát.

A törvény szabályozza, hogy a tizennyolc évnél idősebbek hány tő kendert tarthatnak otthon, és milyen mennyiséget lehet büntetlenül birtokolni.  A szövetségi törvényhozás ugyanakkor az ország tíz tartománya és három területe számára meghagyta azt a jogot, hogy saját maga szabályozza a marihuána eladását és terjesztését.

A lépés összhangban áll Justin Trudeau kormányfő 2015-ös választási ígéretével, amelyben úgy vélekedett, a legalizálás elsorvasztja a tiltott marihuána piacot és megvédi a gyerekeket. A politikus szerint a több milliárd dollár értékű marihuána tiltott terjesztését jelenleg a szervezett bűnözés csoportjai irányítják.

 

A hatályba lépő szövetségi törvény engedélyezi a 18 évesnél idősebbeknek, hogy személyes használatra négy tő kendert tartsanak otthonukban – kivéve Manitoba és Québec tartományban –, továbbá lehetővé teszi 30 gramm marihuána büntetlen birtoklását. A törvényt a parlament alsóháza júniusban elfogadta.

 

 Kanada-szerte szerdán több mint száz kannabiszbolt nyit ki, és újabbak nyitása várható.  Új-Fundlandon például már a hatályba lépés éjjelén kinyitottak a kannabisz-boltok, míg  Québecben szerdán – magyar idő szerint déltől – 12 ilyen üzlet nyit, a következő három évben pedig még 150. Az ország legnépesebb tartományában,  a legnépesebb Ontario tartományban csak jövő tavasszal lehet marihuánát venni, igaz, online lehet rendelni. A legnagyobb kenderfogyasztó államban, British Columbiában eddig egy bolt nyílt.

BBC szerint a törvény elfogadása után vannak azonban rendezetlen kérdések, az például, hogy a rendőrség hogyan szűri majd ki, ha valaki a szer hatása alatt vezet. Elemzők szerint nem kizárt, hogy az első évben marihuánahiány is jelentkezhet. És az sem tisztázott, hogy mi történik a korábban engedély nélkül működő kannabisz-kereskedőkkel.
Kanadában a marihuána orvosi célú használata 2001 óta törvényes.

Kígyózó sorok éjfél előtt

Nem az új Csillagok háborúja film premierjére, és nem is a legújabb iPhone mielőbbi megvásárlása miatt állnak sorban az emberek az új-fundlandi St. John’s városában. Ők mindannyian marihuánát szeretnének vásárolni, amit szerda nulla órától szabadon megtehetnek Kanadában. Az észak-amerikai ország ugyanis teljesen legálissá tette a kender kereskedelmét és fogyasztását.

— Tele vagyok érzelmekkel, el sem hiszem, hogy megcsináltuk. A kannabisz legális Kanadában. Mindenkinek ide kéne jönni, és évezni a füvünket – mondta egy sorban álló vásárló.

— Ez olyan mint az alkoholtilalom vége. Ez olyan, amit el akarsz majd mesélni a gyerekednek, hogy ott voltál abban a pillanatban, mert ez bekerül a történelemkönyvekbe – mondta egy másik vevő.

A füvet először Új-Fundlandon kezdték szabadon árusítani, mert a legkeletibb tartományban érkezett leghamarabb az éjfél, és ezzel együtt itt lépett hatályba legkorábban a legalizációról rendelkező törvény.

 

VIDEÓ Riport

Trudeau a piacot eddig uraló bűnözői csoportok visszaszorítását és a gyermekek védelmét tartja a legfontosabbnak a mától…

Közzétette: Kanada Világa – 2018. október 17., szerda

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál