Home | Egyéb | Seregélyriasztás British Columbiában

Seregélyriasztás British Columbiában

Magyarországon is megkeserítik a szőlősgazdák életét a termést dézsmáló seregélycsapatok, de korántsem annyira, mint Brit Kolumbia tartományában, ahol új módszert vezettek be a távoltartásukra. A seregélyt az 1890-es években telepítették meg az USA-ban, a New York-i Central Parkban. Annyira jól érezték magukat, hogy manapság Észak-Amerikában 200 millióra teszik a példányszámukat.

Észak-Amerikában tehát a seregélyt a nem fenyegetett fajokhoz sorolják és nem védett madár. Hazánkban nem éri el az egymilliót a költőpárok száma a Magyar Madártani Egyesület szerint. Védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint.

Brit Kolumbiában olyan hatalmas károkat okozott a szőlőben és a gyümölcsösökben, hogy komoly háborút indítottak ellene a gazdák. Bár a vörösbegy, a gulyajárók, a szarka és a varjak is rájárnak a gyümölcsre és a szőlőre, a több millió kanadai dollárra tehető kárt a hatalmas rajokban érkező seregélyek okozták. Ezért 2003-tól a Brit Kolumbiai Szőlőtermesztők

Egyesülete anyagi támogatásával átfogó csapdázási programot indítottak, hogy csökkentsék a számukat. Az elfogott seregélyeket elpusztították és ragadozó madarakat tápláltak velük egy rehabilitációs centrumban.

Ezzel a módszerrel 2003 óta töredékére csökkentették a seregélyek számát az érintett területen, a több ezres csapatok helyett 200-500 példányból álló rajok érkeznek csak.

Ahogy kevesebb lett a seregély, úgy csökkent az emberek figyelme is, sokan áttértek kíméletesebb védekezési módszerekre.

A legjobbnak az Agrilézer bizonyult, sokkal hatékonyabb, mint a hangágyúval folytatott riasztás vagy a solymászat. Ráadásul a szedőket és a szomszédokat sem zavarja.

A madarak távol maradnak a védett területről, igyekeznek elkerülni, hogy a lézer sugárnyalábja eltalálja őket. Még a varjak is kívül maradnak a védett területen. Egy berendezés a 35 hektáros területet két perc alatt pásztázza végig, három különböző „mintát” és a felszín hullámait követve. A módszer két Coral Beachen, egymástól 3 kilométer távolságban lévő farmon is bizonyított: az egyik farmon lézert, a másikon hangágyút használtak, és egyértelműen a lézer volt hatékonyabb.

Ám a kanadai szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kedvező jellemzői miatt áldásnak tekinthető az új megoldás, folyamatosan igyekezni kell távol tartani a madarakat.

via magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower
Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál