Home | Hírek | Magyarországról | Kanadai várossal versenyez Tihany és Szentes

Kanadai várossal versenyez Tihany és Szentes

Három európai és egy kanadai településsel mérkőzik meg a Communities in Bloom (virágos közösségek) verseny döntőjében két magyar település: Tihany és Szentes. Az eredményt szeptember végén hirdetik ki Kanadában.

Ma érkezik és holnap tekinti meg a Balaton-parti Tihanyt a Communities in Bloom versenyének zsűrije. A megméretést egy azonos nevű kanadai szervezet hívta életre 1995-ben 29 közösség közötti nemzeti versenyként, amelyet ma már több kategóriában és nemzetközi szinten is megrendeznek.

– A zsűrizésre szánt idő nem meghatározott, ezért sok mindent meg tudunk mutatni a félsziget értékeiből – mondta a helyi önkormányzat lapjának Petróczi Orsolya, a Tihanyi Legenda Kft. ügyvezetője, aki a versenyre történő felkészülést is koordinálja.

– Bemutatkozhat az apátság új beruházása, a majorság, de megnézzük a kilátót és a Belső-tó partját is. A zsűri meglátogatja a Limnológiai Intézetet is, de nem marad ki a település központja sem, így végigsétálunk a Pisky sétányon, megtekintjük az apátságot, a Borsos Miklós teret és a Mádl Ferenc teret is – fogalmazott az ügyvezető, aki arra kérte a lakosságot, az intézmények vezetését és a vállalkozókat, hogy lehetőségeihez képest mindenki igyekezzen tisztán tartani a környezetét.

A versenyen az írországi Birdhill, a kanadai Fogo-sziget, az olasz Pomaretto és az angol virágosítási versenyt többször megnyerő walesi Usk lesz Tihany kihívója.

– A versenynek anyagi díjazása nincs, de marketingszempontból óriási értéke van annak, hogy olyan településekkel említenek minket együtt, amelyek korábban nyertek vagy előkelő helyen szerepeltek ilyen megméretéseken. Nekünk a korábbi versenyekhez hasonlóan nagyon fontos ez a lehetőség, mert mi főként a turizmuson keresztül tudunk érvényesülni, emellett a szőlő- és levendulatermesztésnek, illetve az ezekből a növényekből készült termékeknek vannak hagyományai nálunk – fogalmazott Tósoki Imre polgármester.

Magyarországról a Csongrád megyei Szentes szerepel még a verseny döntőjében a közepes városok kategóriájában.



– A település eddigi erőfeszítéseinek elismeréseként kaptunk felkérést a versenyen való szereplésre, ami nemcsak nekünk, szentesieknek fontos, hanem egész Magyarországnak, hiszen egy rendkívül rangos megméretésről van szó. Mi azon dolgozunk majd, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a versenyre és azon minél jobb eredményt érjünk el – fogalmazott Demeter Attila szentesi alpolgármester.

A verseny eredményét szeptember 26–29. között hirdetik ki a Magok a jövő számára című konferencián a kanadai Strathconában.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál