Home | Hírek | Kanadából | Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert a montreáli VB-n

Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert a montreáli VB-n

Montreal | Amikor már úgy tűnt, érem nélkül maradunk, Liu Shaolin Sándor aki 1500 méteren negyedik lett, a 3000 méteres szuperdöntő megnyerésével összetettben ezüstöt szerzett a Montrealban zajló rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Már a pjongcsangi téli olimpián is láthattuk, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyában a jó szerepléshez szerencse is kell. A montreali világbajnokság második napján a magyar versenyzőket nem segítette Fortuna, s ez meg is látszott a helyezéseiken. A férfi 1500 méter döntőjében Liu Shaolin Sándor bátran bekezdett, vezetett is, de az utolsó két körben a dél-koreai Lim Hjo Dzsun és a kanadai Charles Hamelin is megelőzte. Az MTK 22 éves versenyzője a bronzéremért küzdött, amikor a hajrában a kanadai Samuel Girard meglökte – amiért később kizárták –, s bár megvédte pozícióját, viszont az ütközést kihasználva, az orosz Szemjon Jelisztratov ért harmadikként célba. A hazai közönség nagy örömére Hamelin nyert, aki tizedik vb-aranyát ünnepelte, egyéniben az ötödiket. A B döntőben a zsűri szabálytalanságért kizárta Liu Shaoangot, aki egyéniben épp olyan balszerencsés volt, mint az olimpián.

A balszerencse-sorozat 500 méteren is folytatódott, a negyeddöntőben a két éve ezen a távon világbajnok Liu Shaolinnak a harmadik helyről kellett volna legalább egy pozíciót előrelépnie a továbbjutáshoz, de egy korai manőver során elesett, így negyedik lett. Öccse szintén kicsúszott az egyik kanyarban, azaz ő is lemaradt az elődöntőről, míg Burján Attila az ötfős futamában negyedik lett. A győzelmet a dél-koreai Hvang Dae Hon szerezte meg, aki az olimpián ezüstérmes volt. A nőknél mindkét magyar, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca is már a selejtezőben búcsúzott.

De még csak ezután következett a feketeleves, a váltók elődöntőiben. Az olimpiai bajnok Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba összeállítású csapatunk az A döntőt érő második helyen korcsolyázott, amikor a kanadai Hamelin megelőzte Knoch Viktort, aki ráadásul a váltás előtt kicsúszott. Így esély sem volt a továbbjutásra, negyedik helyezettként maradt a kisdöntő a magyar négyesnek.
A nőknél a Kónya Zsófia, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca összeállítású stafétánknak egy esés miatt elúszott az A döntő. Vasárnap Liu Shaolin hetedikként bejutott a 3000 méteres szuperdöntőbe, amelyet megnyerve összetettben ezüstérmesként zárt.

Köszönjük a fotókat Lászlónak! laszlomates.com

 

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál