Home | Hírek | Kanadából | Látogatóban a Tárogatónál

Látogatóban a Tárogatónál

Kerti Éva a vancouveri Tárogató havilap szerkesztője

A 44 éves vancouveri Tárogató havilap kimagasló szerepet játszik a világváros magyarságának  közösségformálásában és tájékoztatásában. S ennek csak akkor lehet igazi értéke, ha azt  szívvel-lélekkel művelik, mint ahogyan azt Kerti Éva szerkesztő teszi.

Ha jól tudom nem kezdőként vállalta el a lap szerkesztését. Bizonyára voltak új elképzelései, tervei a tartalommal kapcsolatban.

– Valóban, nem kezdőként vettem át a lapot Molnár Csillától 2015-ben. Már több mint 10 éves gyakorlattal rendelkeztem. Az elképzelésem az volt, hogy olyan cikkeket keresek, amik az összmagyarság számára büszkeség érzését keltik. Úgy érzem, talán valamennyire sikerült ezt a célkitűzésemet megvalósítani.

A Tárogató a vancouveri Magyar Kulturális Egyesület havilapja, tehát elsősorban egyesületi híreket, eseményeket hivatott terjeszteni,  népszerűsíteni. De ezt túlszárnyalva sokkal színesebb, sokrétűbb az újság és igényesen kiválogatott olvasmányos cikkeket  tartalmaz. Hány munkatársa van és hogyan osztják meg a feladatokat?

– Tulajdonképpen egyedül készítem a lapot az otthonomban. Vannak állandó külső munkatársaim, akik saját írásukkal jelentkeznek havonta, a többi cikket én keresem az Interneten. Ahogy fentebb már említettem magyar vonatkozású írásokat igyekszem átvenni a Tárogatóba. Természetesen, ha valaki küld egy beszámolót valamelyik eseményről azt is örömmel teszem bele a Lapba.

 

Úgy érzem, hogy Éva rendkívüli munkabírással rendelkezik, hiszen nemcsak az újságíró – szerkesztői munka mellett – a nyomtatás kivételével – a Tárogató műszaki kivitelezése is a feladatkörébe tartozik. Még is mindig időben kerül az újság az olvasó kezébe.

– Nem tartom magam újságírónak, elég ritkán írok, néha egy-egy beszámolót. Tehát a szerkesztés az, ami a fő feladatom. A pontossághoz a korábbi 10 éves gyakorlatom tanított, valamint a hosszú évtizedek munkája, amit még otthon végeztem. Nem tudok másképp dolgozni, vagy így teljes erőbedobással, vagy sehogy sem.

A Tárogató havilap

Az elektromos média világában, Éva szerint van- e még jövője a nyomtatott sajtóterméknek?

– Nehéz erre válaszolni, mivel valóban olyan tendencia kezdődött a technológia megjelenésével, hogy a fiatalok talán már nem sokat fognak újságot, könyvet olvasni. Azonban úgy gondolom, hogy az én korosztályom – akik nem használják a számítógépet – azok talán még nem adják fel az olvasási szokásukat.

Igazán szívből örülök annak, hogy  a Napjaink és a Tárogató között sikerült kiépíteni  egy kölcsönös együttműködést,  hiszen minden  vetélytársi szemlélet nélkül, egy és ugyan azt a célt szolgáljuk.   

– Számomra ez természetes. Egyáltalán nem egyforma a két újság, miért ne lehetne két- vagy akár többfélét is olvasni. Az Óhazában is, nagyon sokféle újság létezett (sajnos már ott is csökkenőben van) és mindenki olvashatott többfélét is.

Kerti Évának minden bizonnyal  óriási kitartó, magyar szíve van, mert nemcsak újságot szerkeszt, hanem  színvonalas kultúrműsorokat is szervez, rendez. A vancouveri magyarság nagyon hálás ezért az áldozatos munkáért.

– Valószínű, hogy okozok örömet az olvasóimnak és a Magyar Ház közönségének, akik már látták jó néhány nemzeti ünnepi megemlékezésemet, hiszen az örömszerzés a mozgató erő bennem. Ha meggyőződésem volna, hogy senkit nem érdekel, bizonyára kevesebb lenne bennem a lelkesedés. Persze Rendező ugyanúgy nem vagyok, mint Újságíró. A szükség hozta, felkértek, tehát a legjobb tudásom szerint tettem, amit elvártak tőlem.

 Köszönöm az interjút és kívánom, hogy a magyarságért kifejtett önzetlen feladatvállalását, továbbra is siker koronázza.            

Az Interjút a „Napjaink” kanadai magyar családi havilap felelős szerkesztője, Móricz Lajos készítette

 További hasonló írásokat, történeteket olvashat a NAPJAINK című Kanadai Magyar Családi Havilapban. Hírek, riportok, színes írások, orvosi és népgyógyászati tanácsok, tudomány, történelem, irodalom, keresztrejtvény, humor, gyerek oldal. Megjelenik minden hónap második felében.

Évi előfizetés: 50 dollár
Telefon: 250 768 099 | Email: moricl@telus.net

Facebook: Napjaink Magazin

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál