Home | Hírek | Kanadából | A kanadai erdőtüzek füstfelhői megérkeztek Magyarország fölé

A kanadai erdőtüzek füstfelhői megérkeztek Magyarország fölé

Már szabad szemmel is látható bizonyos időszakokban az a füstfelhő Magyarország felett, amely igen nagy távolságból, Kanadából érkezett az ország fölé. A kanadai erdőtűz füstje 100-150 kilométeres sebességgel száguld át Magyarország felett, nem lesz eső, ami a talajra hozná.

Nagyon érdekes, hogy még Közép-Európába is ilyen jelentős mennyiségben érkezett a kanadai füstből, de nincs benne semmi különös– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Az erdőtüzek füstje különböző méretű szilárd anyagokat, szénvegyületeket tartalmaz, ezek méretük, súlyuk függvényében akár nagy magasságra emelkedhetnek. A nagyobb részecskék úgynevezett száraz ülepedéssel ürülnek a légkörből, magyarán lepotyognak a földre. A kisebbek azonban szétterülnek az egész bolygón.

A magasban – nyolc-tíz kilométeren – uralkodó nyugatias áramlás nagy tömegben sodorja keleti irányba a füst maradványait egészen addig, míg a csapadékkal teljesen ki nem mosódnak a légkörből.

Sőt, ehhez zivatarok kellenek, mert csak a zivatarfelhők nyúlnak fel ilyen magasra.

Nem jelent veszélyt

De ez nem a Kárpát-medencében fog megtörténni. A következő egy hétben nem várható eső, addigra a magasban 100-150 kilométer/órával száguldó futóáramlások messze Ázsiába sodorják a “füstfelhőt”.

Egyébként pedig ez nem egy “atomfelhő”, a fa égéséből származó szénvegyületeknek ilyen kis koncentrációban nem okoznak egészségügyi problémákat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett információk és fotók szerint Budapest és a Balaton fölött volt jól látható a fátyolszerű légszennyezés.

A kanadai erdőtüzek nyomán Európa fölé érkezett füst egy fátyolszerű rétegként jelenik meg a magasban. Mind a műholdké…

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat – 2017. augusztus 20.

Kanada északi részén augusztus közepére alakultak ki hatalmas kiterjedésű erdőtüzek. A nyugati áramlásokkal messzire, Európa fölé is eljutott az óriási mennyiségű füst.

A hétfő reggeli műholdképeken fátyolos, sávszerű alakzatokban látható, de a reggeli és esti órákban már szabad szemmel is megfigyelhető az égen, Magyarország felett is.

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat – 2017. augusztus 20.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál