Home | Hírek | Kanadából | Idén is találkoztak az Észak-Amerikában szolgáló magyar papok

Idén is találkoztak az Észak-Amerikában szolgáló magyar papok

Szent László jubileumi évében május 15. és 17. között találkoztak az észak-amerikai magyar katolikus közösségekben szolgáló magyar lelkipásztorok a kanadai Ancasterben (Ontario) – tájékoztatott Licskó Szabolcs montreali plébános, a Kanadai Magyar Papi Egység (KMPE) titkára.

Ismét az ancasteri lelkigyakorlatos központ adott helyet a rendezvénynek, amelyet tizedik alkalommal szervezett meg Kiss G. Barnabás ferences szerzetes, a KMPE elnöke. A találkozó Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott Esztergom-budapesti segédpüspök észak-amerikai útjának része.

A papi szolgálat örömei mellett a kihívások megoldásait is megbeszélték a papi találkozó résztvevői, akik koncelebrált szentmise keretében emlékeztek meg Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójáról. A főcelebráns püspök Szent László példájának követésére buzdította a lelkipásztorokat.

A beszámolók mellett Rigó Jenő jezsuita atya tartott interaktív bibliai egzegézist a Teremtés könyvének három fejezetéből A bűnbeesés története címmel, Licskó Szabolcs plébános Szent Lászlóról beszélt Prohászka Ottokár püspök szavaiból kiindulva: „A magyar kereszténység eszménye Szent László. Benne virágzott ki jellemző típussá a magyar kereszténység; benne forrt össze a keresztény szentség a nemzeti szellemmel.”

A konferencia fontos része volt Cserháti Ferenc püspök előadása a diaszpóra magyarsága anyanyelvű hitéletének feltételeiről, amihez a résztvevők is hozzászóltak.

A papi találkozót lezáró püspöki szentmisén Mezei András clevelandi plébános mondott szentbeszédet. Olyan egység fontosságát hangsúlyozta a keresztények között, melyben nem a saját igazukat keresik az emberek, hanem a jézusi igazságot és tanítást. A napi olvasmány alapján a jeruzsálemi zsinatot említette példaként.  A kommunikációt és a megbeszélést az egység megtalálásnak eszközéül javasolta. Hangsúlyozta: Isten kegyelmével ez lehetséges, és hasznos szolgái leszünk Neki, ahogy a szőlőtő és szőlővessző evangéliumi hasonlatában látjuk.

A konferencián részt vettek: Angyal Lajos (Courtland), Deák István (Toronto), Deák Miklós (Welland), Jaschkó Balázs SJ (Toronto), Kiss G. Barnabás OFM (Detroit/Windsor), Licskó Szabolcs (Montreal), Mezei András (Cleveland), Miskei László (Welland), Nemcek Péter (Winnipeg), Rigó Jenő SJ (Toronto).

Forrás: Licskó Szabolcs plébános | Fotó: Kanadai Magyar Papi Egység

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál