Home | Hírek | Kanadából | Televíziós történelmet írt az első hidzsábot viselő híradós Kanadában (+video)

Televíziós történelmet írt az első hidzsábot viselő híradós Kanadában (+video)

  Ginella Massa korábban is volt képernyőn, de híradót még előtte senki nem vezetett Hidzsábban.

 A hidzsáb a muszlim nők és lányok haját letakaró fátyol, amit nyilvános helyeken viselnek. Az iszlám vallásban egyebek mellett a szerénységet, a titoktartást és az erkölcsösséget szimbolizálja ez a ruhadarab. Viselésének megítélése nem egységes, még a keleti országokhoz képest jóval toleránsabb nyugati államokban valamint az Egyesült Államokban sem. Ezért is tekinthető nagy lépésnek az, hogy Kanadában képernyőre került az első hidzsábot viselő híradós.

Ginella Massa a Toronto CityNews-nál eddig is képernyőn volt, de a nézők a riportok úgynevezett stand-upjaiban láthatták. Ezek olyan részek a riportokban, amikor a tudósítás készítője az arcával hitelesít egy-egy információt, és ő maga mondja el azt a nézőknek. November 18-án viszont ő vezette már a csatorna késő esti híradóját. Nemcsak képernyősként, riporterként is egyébként ő volt az első, akit hidzsábban láthattak a kanadai nézők.

A Twitteren azt írta, hogy az az este nagyon fontos volt számára, mert valószínűleg ő volt az első hidzsábos nő Kanadában, aki híradót vezetett. A történetét fel is kapta a kanadai média, és mindenhol ezzel a címmel illették őt. Ginella egyébként 29 éves, panamai születésű, de Torontóban nőtt fel.

Egy interjúban azt mondta: szerinte egyáltalán nincs okuk bujkálni nyilvános helyeken a muszlim nőknek a hajukat fedő fátyol miatt. Történelminek nevezhető képernyős szereplése óta egyébként főleg biztatásokat kap az emberektől, de persze vannak olyanok is, akik kritizálják őt – tette hozzá.

Az Egyesült Államokban még nem került képernyőre hírműsorban hidzsábos műsorvezető, erre a címre ott állítólag Noor Tagouri pályázik.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál