Home | A világból | Leszállt az első menetrend szerinti amerikai járat Kubában
An American Airlines plane fluttering US and Cuba national flags is seen uppon arrival at Jose Marti International Airport becoming the first Miami-Havana commercial flight in 50 years, coinciding with the beginning of the tributes to late Cuban leader Fidel Castro, on November 28, 2016 in Havana. / AFP PHOTO / YAMIL LAGE

Leszállt az első menetrend szerinti amerikai járat Kubában

1961 után először szállt le az Egyesült Államok és Kuba között közlekedő, menetrend szerinti utasszállító repülő hétfőn Havannában. A történelmi jelentőségű pillanatot csak visszafogottan ünnepelték, mert három napja halt meg Fidel Castro korábbi kubai vezető – írja a The Guardian

A Miamiból érkező repülő hétfőn helyi idő szerint fél kilenckor szállt le a José Martí nemzetközi repülőtéren. A fedélzeten utazó 145 embert kubai süteménnyel, kávéval és egy kézzel font fedora kalappal köszöntötték. Nem sokkal később New Yorkból is elindult egy járat a kubai fővárosba.

Utasszállító chartergépek már szeptember óta közlekednek a két ország között, miután tavaly decemberben Barack Obama elnök és Raúl Castro kubai államfő megállapodott az 56 éve bevezetett amerikai embargó és utazási korlátozások enyhítéséről. Hétfőtől viszont menetrend szerinti járatok is elindultak a két ország között. Az Egyesült Államokban Miami az egyik legfontosabb célállomás, mert a kubai menekültek nagy része itt telepedett le, ez a kubai kisebbség egyik amerikai központja.

Hétfőn a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump Twitter-üzenetében megígérte, hogy leszámol az Obama-adminisztráció békülékeny hozzáállásával Kuba irányába, hacsak a kubai kormány nem hajlandó egy „jobb üzletet kötni” a saját népével, az Amerikában élő kubaiakkal és az Egyesült Államok egészével.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál