Home | A világból | Trudeau Kubába látogat, negyven évvel azután, hogy apja barátságot kötött Fidel Castro-val

Trudeau Kubába látogat, negyven évvel azután, hogy apja barátságot kötött Fidel Castro-val

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a héten Kubába utazik, amivel apja, az egykori kormányfő nyomdokaiba lép, aki negyven évvel ezelőtt tett történelmi látogatást a szigetországban. Akkor Pierre Trudeau a hidegháborús feszültségek és az Egyesült Államok a szigetország elleni blokádja ellenére életre szóló barátságot kötött a korábbi kubai elnökkel, Fidel Castróval.

1976-ban Pierre Trudeau három napot töltött Havannában, ahol ő és Fidel Castro a beszámolók szerint azonnal megkedvelték egymást. A látogatás híressé vált momentuma volt, amikor Pierre E. Trudeau a kubai néphez intézett beszédében azt mondta, hogy „Viva Castro”, amivel felkorbácsolta a szigetországbeli látogatását már eleve övező vitákat Kanadában.

A két államférfi barát maradt, oly annyira, hogy Fidel, Trudeau koporsója mellett haladt az állami temetésén 2000-ben Montrealban.

Ahogy Robert Wright újságíró, a Három éjszaka Havannában című – az 1976-os látogatást valamint Pierre és Fidel barátságának kibontakozását bemutató – kötet szerzője azt írta a könyv előszavában, hogy amikor Fidel Castro a temetésre Montrealba érkezett, „némelyek már gyanították a két vezető egymás iránt érzett rokonszenvét”. Az idősebb Trudeau tehát már fia Justin gyermekkora óta barátok voltak.

justin-fidel

Pierre Trudeau montreáli temetésén Fidel Castro és Justin Trudeau

A temetésen az akkor 29 éves Justin és öccse, Sacha, találkoztak a kubai vezetővel. Arról nincsenek hírek, hogy a miniszterelnök kubai látogatásán felkeresi-e majd apja régi barátját Fidelt, de amennyiben lehetőség nyílik rá, szerepelhet az út programjai között. Wright a CBC-nek azt nyilatkozta, hogy csodálkozna, ha erre nem kerülne sor.

Trudeau miniszterelnök kubai látogatásának hivatalos célja azonban az, hogy Raúl Castro kubai elnökkel tárgyaljon.

Kanada közvetítőként részt vett az Egyesült Államok és Kuba régóta fagyos diplomáciai kapcsolatainak enyhülésében 2014 végén, amelynek nyomán számos mérföldkőnek számító előrelépés történt az Egyesült Államok és Kuba kapcsolataiban. A történelmi közeledés várhatóan kanadai cégekre is ösztönzőleg hat majd, és azok a jövőben szívesebben fognak üzletet kötni a karibi szigetországgal.

A körülbelül huszonnégy órás kubai látogatása után a kanadai miniszterelnök Argentínába és Peruba utazik, ahol részt fog venni az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetőinek csúcstalálkozóján.

Kuba és Argentína két legközelibb partnerünk a féltekén” – írta Trudeau egy közleményben az utazás előtt- „Várom, hogy együtt dolgozhassak Castro elnökkel és Macri elnökkel, hogy több kereskedelmet és befektetést valósítsunk meg Kanadával, növeljük a középosztályt, és elősegítsük a közvetlen emberi kapcsolatok közeledését országaink állampolgárainak érdekében.”

Míg az Egyesült Államok minden kapcsolatát megszakította Kubával a hidegháború idején, és még ma is fenntartja a több évtizedes gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokádját a szigetország ellen, Kanada mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kubával. A két ország közötti áruforgalom értéke minden évben meghaladja az egymilliárd amerikai dollárt.

Wright szerint a két ország közötti kapcsolatok történetéből egy különleges elképzelés bontakozik ki arra nézve, hogy hol van Kuba helye Kanadában, ami egyébként rendszerint szorosan igazodik az Egyesült Államok által elfoglalt diplomáciai álláspontokkal.

„A kanadaiak fejében ez egy különleges kapcsolat (Kubával), mert nem úgy tekintenek rá, mint ahogy az amerikaiak tekintettek, és mindez vissza is köszön Trudeau mostani látogatásában” – nyilatkozta Wright a kanadai CBC News-nak, és hozzátette, hogy ez az elképzelés „vélhetően nagyon gyorsan szertefoszlik” majd, amikor az amerikai állampolgárok elkezdenek özönleni Kubába és lassacskán megnyílnak az üzleti lehetőségek.

Miközben Trudeau talán az apja nyomdokaiba lép, nem valószínű, hogy olyasfajta barátság köttetik ez alatt a rövid találkozó alatt, mint amilyen Pierre és Fidel között szövődött negyven évvel ezelőtt.

A kubai tisztviselők azt remélik, hogy a találkozó nyomán tárgyalások kezdődnek kanadai üzleti vállalkozások kubai befektetéseiről, például a biotechnológia és a mezőgazdasági szektorban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál