Home | Hírek | Kanadából | Kanada részeként szívesen látnák Kaliforniát, Oregont, Washingtont és Hawaii-t is – Jöhet a Calexit?

Kanada részeként szívesen látnák Kaliforniát, Oregont, Washingtont és Hawaii-t is – Jöhet a Calexit?

Kanadaiak egy csoportja szívesen látná azon amerikai államokat, ahol a jelentős többség Clintonra voksolt, és nagy a keserűség Donald Trump győzelme miatt. Arra biztatják őket, hogy csatlakozzanak Kanadához.

Elméletben nincs akadálya, hogy amerikai államok kiváljanak az föderális országból, és bár bizarrnak hangzik az ötlet, de felkapott téma lett, a kanadaiak és az érintett amerikaiak is komolyan gondolják.

Clinton toronymagasan megnyerte magának a nyugati partot – ezekből az államokból (Kalifornia, Nevada, Oregon és Washington) mennének a legtöbben Kanadába. Ezen a térképen ugyanakkor a szintén demokrata többségű észak-keleti államok (New York, Massachusetts és a környékbeli kis államok) is Kanadához kerülnének

great-canada-calexit

Kanada az Amerikától elszakadó területekkel

Brexit után szabadon: a #Calexit hashtaget használva gyűlnek a posztok bizonyos államok kiválásáról. Az egyik felhasználó Kanada, Oregon és Washington összeolvadásából új államot vagy kanadai tartományt képzel el.

„Kiállunk a békés elszakadás mellett. Az Amerikához tartozás már nem áll Kalifornia érdekében. A béke és a biztonság kérdésétől, a természeti erőforrások és a környezet védelméig minden a függetlenségünk mellett szól. 2016-ban a britek megszavazták a Brexitet. A mi Calexitünk a nemzetközi közösséghez való csatlakozásról szól.”

„Azt mondták, Trump nem lehetséges. Azt mondták, a Brexit sem lehetséges. Akkor mit mondasz arra, hogy a Calexit sem lehetséges?”

– áll az Igen, Kalifornia nevű civil szervezet legújabb kampányüzenetében. A csoport 2019-re tervezi az ügydöntő népszavazás kiírását a leggazdagabb amerikai állam kiválásáról az unióból. Az ötletnek nagy lökést adott a republikánus elnökjelölt győzelme, így már befolyásos cégvezetők is támogatják a bizarrnak tűnő ötletet.

Nem kérdés, hogy Kalifornia meg tudna állni a saját lábán. Az Egyesült Államok legnagyobb gazdasági teljesítményű része, 2015-ben saját GDP-je 2496 milliárd dollár, ezzel, ha független állam lenne, a hatodik legnagyobb gazdaság volna a világon. Saját hadserege van, a Kaliforniai Állami Tartalékos Erő, s évente nagyjából nyolcmilliárd dollárt ad bele az amerikai költségvetésbe, legalábbis ezt állítják azok, akik Kalifornia Köztársaság mellett érvelnek.

Csakhogy nem független. Történelme során egy alkalommal, 1846-ban volt kicsit önálló, mikor kikiáltotta elszakadását Mexikótól június 14-én, de az amerikai hadsereg július 9-én már el is foglalta és felhúzta az unió lobogóját, majd 1850-ben Kalifornia csatlakozott is az Egyesült Államokhoz, s azóta is annak szerves része, csekély lelkesedéssel az elszakadás iránt. Csakhogy a mostani elnökválasztás okozta hisztéria, valamint a demokraták óriási csalódottsága nem várt eredménnyel járt Kaliforniában. Az állam hagyományosan demokrata, emellett itt él a hollywoodi színészek színe-java, akik nagyon fontos szerepet játszottak a mostani kampány során is, az ő szavaikat pedig nagyon messze is meghallják. De itt működik a világ húsz legnagyobb cége közül három, a Chevron, az Apple és a McKesson is, s a Szilíciumvölgyben egymást érik a technológiai szupervállalkozások. Ezek egyike az Uber nevű alternatív taxiscég, valamint a Hyperloop nevű, futurisztikus, vákuumtechnológián alapuló vonatot tervező társaság.

Többen még Barack Obama szülőföldjét, azaz a Csendes-óceáni Hawaii-t is Kanadához vizionálnák.

„Kedves USA nyugati fele – Washington, Oregon, Kalifornia és Hawaii – gyertek és csatlakozzatok Kanadához, üdvözölünk benneteket!” Írta a vancouveri Torry Courte, zenész és dalszerző a Twitteren.

„Kalifornia, Oregon, Washington, Hawaii – Ne törődjetek a szavazatokkal. Gyertek csatlakozzatok Kanadához, és próbáljátok ki négy évig, hogy milyen nálunk.”

A nyugati parti államok csatlakozásával Kanada népessége több mint kétszeresére nőne (35 millióról – 83 millióra), GDP-je pedig háromszorosára. (1500000000000 dollárról   4500000000000 dollárra).

Az új területnek, vagy tartománynak pedig már több fantázianeve is van, a korábbi államok neveiből:

Washorefornia (Washington – Oregon – California), vagy

Calorington (California – Oregon – Washington)

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál