Home | Hírek | Magyarországról | Roma lakossági fórum – Drágán adják ki a Kanadába vándorolt romák lakásait

Roma lakossági fórum – Drágán adják ki a Kanadába vándorolt romák lakásait

Lyukóbányán rendezett lakossági fórumot szerdán a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A rendezvényen számos helyi probléma szóba került, a kábítószerező fiataloktól a lakhatási körülményekig, a közmű-tartozásokig.

Az utak állapota ezúttal sem maradt ki a felsorolásból. A fórum egyik résztvevője a kábítószerező fiatalok, illetve bizonyos újonnan megjelent lakók miatt panaszkodott, hozzátéve: sokan kisgyermekkel élnek lakhatásra alkalmatlan viskókban, azon gondolkodik, hogy emiatt a gyámügyhöz fordul.

A fórumon részt vett Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője is. Véleménye szerint a Kanadába kivándorolt romák komfort nélküli házaikat aránytalanul drágán adják ki az itt maradtaknak. Dancs Mihály dicsérte a Máltai Szeretetszolgálat szociális bérlakás programját, s egyebek mellett elmondta: több olyan bérlakás kellene, ahol úgynevezett „előretöltős” közműszolgáltatások mérőórák vannak, így a romák nem tudnának tartozást felhalmozni.

– Nekünk nagyon sok ügyfelünk van Lyukóvölgyből is, akik a Számozott utcáról vagy a város más részéről kerültek ide ki. Nyilván nyomon követjük az életüket és próbálunk segíteni, hogy egyáltalán fedél legyen a fejük fölött. Együttműködve a Máltai Szeretetszolgálattal és a kisebbségi önkormányzattal – fogalmazott a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője.

Néhány lakó hiányolta a közművek képviselőinek jelenlétét. Váradi Gábor, a miskolci roma önkormányzat elnöke, a fórum szervezője válaszában elmondta, néhány héten belül közmeghallgatást tartanak a Városházán, akkor ezeket a panaszokat is elmondhatják majd az illetékeseknek.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál