Home | Hírek | Kanadából | Évi 300 000 bevándorlót fogad be Kanada – Többet mint eddig, de kevesebbet mint ami a gazdasági növekedést segítené

Évi 300 000 bevándorlót fogad be Kanada – Többet mint eddig, de kevesebbet mint ami a gazdasági növekedést segítené

canada-immigrant John McCallum bevándorlási miniszter bejelentette, hogy évi 300 ezer bevándorlót fogadnak, az idei évhez hasonlóan továbbra is. A korábbi években (2011-2015) ez a limit egyébként 260 ezer fő volt, melyben a szakképzett munkaerő, a családegyesítés által az országba érkezett emberek és a menekültek is benne vannak. n.

A Bill Morneau pénzügyminiszter mellett működő gazdasági tanácsadó testület nemrégiben javasolta, hogy Kanada a következő öt évben évi 450 ezerre emelje a bevándorlás felső határát a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében. A kanadai kabinet ezt elutasította és az idei évhez hasonlóan jövőre is 300 ezer gazdasági bevándorlót és menekültet fogad be, figyelmen kívül hagyva azokat az ajánlásokat, hogy a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében növelje a befogadottak számát.

 Idén eddig több mint 33 ezer menekült érkezett Szíriából, illetve a menekülttáborokból. Még 29 ezernek a bevándorlási ügyét vizsgálják Kanadában. A menekülthullám apadására számítanak Ottawában, ahol azt szeretnék, hogy minél több jól képzett fiatal érkezzen az öregedő országba. Többen mennek nyugdíjba, mint ahányan a munkaerőpiacra érkeznek, ezért azt szeretnénk, ha növekedne a munkavállalók száma a bevándorlók között – hangsúlyozta a bevándorlási miniszter. Idén ez a szám várhatóan 172 ezer lesz. 40 ezer a menekültkvóta, a többi a családegyesítési program része.

A kormányzat arra számít, hogy a szakképzett fiatal munkaerő fellendíti az ország gazdaságát. Kanada hagyományosan ásványi kincseire és hatalmas termőföldjeire alapozta exportját, de a huszonegyedik században ez már kevés az üdvösséghez. A tudásalapú gazdaságot kívánják fejleszteni, és ezért mind több jól képzett fiatalt várnak Kanadába, amely végre aláírta a szabadkereskedelmi szerződést az Európai Unióval.

 2015-16-os év magyar letelepültje számokban

A bevándorlási és állampolgársági minisztérium adatai szerint:

  • 2015-ben összesen 770 magyar állampolgár kapott letelepedési engedélyt a kanadai hatóságoktól
  • 2016 első felében 319 magyar állampolgár kapott letelepedési engedélyt a kanadai hatóságoktól

A Fülöp-szigetek adta 2015-ben a legtöbb letelepedett bevándorlót (50.846). Második helyen India (39.530), harmadik helyen pedig Kína (19.533) található. A legtöbb európai bevándorló Franciaországból érkezik Kanadába (5.807), utána pedig az Egyesült Királyságból (5.451).

statisztikai forrás: KMH

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál