Home | Hírek | Kanadából | Mártírvideót készített az öngyilkos merényletet tervező kanadai férfi (+video)

Mártírvideót készített az öngyilkos merényletet tervező kanadai férfi (+video)

aarondrivervideo

Sajtótájékoztatón vetítették le a videót

„Mártírvideót” készített az öngyilkos merényletet tervező kanadai férfi, akit a rendőrség szerdán agyonlőtt. A felvételen hűséget fogadott az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista szervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. A videót a rendőrség lejátszotta egy sajtótájékoztatón.

A 24 éves Aaron Drivert a kanadai hatóságok Ontario tartomány déli részén lőtték le, miután a férfi felrobbantotta a nála lévő robbanószerkezetet egy taxiban, megsebesítve magát és a sofőrt – közölték a hatóságok. Driver mindazonáltal nem így tervezte merényletét: nyilvános helyen, tömegben akarta felrobbantani magát.

A férfi a neten közzétette videóját, amelyre felfigyelt az Egyesült Államok szövetségi nyomozó irodája, az FBI, és elküldte a felvételt a kanadai hatóságnak, amely már délelőtt azonosította Drivert, annak ellenére, hogy a felvételen maszkot viselt, mivel ismert volt a hatóságok előtt. A nyomozók a videó alapján arra is rájöttek, hogy a férfi a támadást 72 órán belül tervezi elkövetni. Mindezek alapján a kanadai rendőrség versenyt futott az idővel, hogy elfogja Drivert, és elejét vegye a férfi tömeggyilkosságot célzó merényletének.

A mártírvideóban Driver bírálja az Egyesült Államok vezette terrorellenes nemzetközi koalíció – amelynek Kanada is tagja – bombatámadásait az Iszlám Állam „állampolgárai” ellen, muzulmánok elnyomásáról beszél, és azt hangoztatja, hogy muszlimok vére tapad Kanadához, ezért – mint mondja – „szomjazunk véretekre”.

Driver szavai szerint „tűz lobog minden muszlim lelkében, és ezt a tüzet csak a ti véretek kiontásával lehet eloltani.”

A fenyegető szónoklat kissé komolyságát veszíti, amikor felbukkan egy macska a beltéri felvételen a háttérben.

Kanada 2014 szeptemberében csatlakozott az IÁ elleni katonai koalícióhoz, a rákövetkező hónapban pedig két terrortámadás történt az országban, mindkettőt szélsőséges iszlamista eszméket valló tettesek hajtották végre. Október 20-án a Québec tartománybeli Saint-Jean-sur-Richelieu településen egy, az iszlám hitre áttért fehér férfi halálra gázolt egy katonát, és megsebesített egy másikat. Két napra rá Ottawában egy algériai származású férfi meggyilkolt egy katonát, aki őrt állt a törvényhozás épületénél lévő háborús emlékműnél.

MTI

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál