Home | Hírek | Kanadából | Rendőrök vertek halálra egy muszlim férfit (+video) – Százak tüntettek az erőszak ellen Ottawában és Montréalban

Rendőrök vertek halálra egy muszlim férfit (+video) – Százak tüntettek az erőszak ellen Ottawában és Montréalban

Tüntetéseket tartottak Ottawában, Montrealban és más kanadai városokban is, igazságszolgáltatást követelve, miután rendőri intézkedés nyomán egy hete meghalt egy szomáliai–kanadai fiatalember. A kiérkező – fehér – rendőrök egy semleges fehér szemtanú szerint indokolatlanul brutálisan verték meg a bevándorló férfit. Az eset azért is kényes, mert muszlim vallású az áldozat.

Hivatalosan is működik Kanadában, és az elmúlt héten aktivizálta is magát a közös határ északi oldalán A fekete életek számítanak amerikai civil mozgalom, százakat szólítva az utcára Ottawában és más városokban egy szomáliai–kanadai fiatalember egyelőre tisztázatlan halála miatt, igazságszolgáltatást követelve. A tüntetők az eset során intézkedő rendőrök fizetés nélküli felfüggesztését követelték, valamint azt: minden rendfenntartó viseljen az intézkedéseket rögzítő testkamerát, illetve készüljön jelentés arról, hogyan lépnek fel a rendőrök a kisebbségiekkel és a nehéz élethelyzetben lévőkkel szemben. Ez utóbbi követelés arra utal: az áldozat, a 37 éves Abdirahman Abdi családtagjai szerint mentális problémákkal küzdött – számolt be róla a helyi sajtó.

A rendőrökkel szemben jelenleg vizsgálat folyik, öt társukat tanúként hallgatják meg. Az elhunyt fivére szerint az áldozat már a kórházba szállításkor elhunyt, miközben csak másnap délután nyilvánították halottnak. Kanadai muszlim csoportok is vizsgálatot követeltek. Ahogy az észak-amerikai szomáliaiak jelentős része, a nyolc éve Kanadában élő Abdirahman Abdi is iszlám hitű volt. Kanadában a feketék és a muszlimok aránya egyaránt 3-3 százalék, nagyjából egy-egy millióan vannak.

Abdi – akit pénteken temettek el 600 gyászoló, köztük az ottawai polgármester és más politikusok jelenlété­ben – egy héttel ezelőtt halt meg egy rendőri intézkedés nyomán. A kiérkező két járőrt azért riasztották Ottawa belvárosának egy kávézójába, mert a bejelentés szerint a férfi inzultálta a vendégeket.

A fehér rendőrök ököllel és bottal támadtak a fiatalemberre – egy fehér szemtanú szerint indokolatlanul és feltűnően brutálisan. Abdi egy habfújó eszközzel védekezett, legalábbis kezdetben – a hasonló amerikai esetekkel szemben a beszámolók nem tesznek említést lőfegyverről egyik fél részéről sem.

Ross McGhie, egy szemtanú a CBC kanadai televíziónak elmondta: az egyik rendőr gumibottal támadt a hátráló és menekülő férfira, miközben társa autóval megérkezett a helyszínre. – A rendőr nagyon gyorsan kiugrott a kocsiból, és a civakodás kellős közepébe cseppenve néhány igen súlyos ütést mért Abdi fejére, arcára és nyakára – mondta el McGhie, aki élettársával együtt úgy látta: ahhoz képest, hogy mekkora veszélyt jelentett a rendőrökre a férfi, a reakció „szélsőségesen erőszakos és túlzó volt”. Matt Skof, az ottawai rendőrszervezet elnöke szerint viszont Abdi támadóan lépett fel, nagyon nehéz helyzetet teremtve kollégái számára.

 Az Alábbi videót a férfi testvére töltötte fel a Youtube-ra. Az ottawai rendőrséget vádolja, akik szerinte minden ok nélkül ölték meg a bátyját.

forrás: MI

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál