Home | Hírek | Kanadából | Rejtélyes háttérzaj gyötri az Ontario-i Windsor lakóit (+video)

Rejtélyes háttérzaj gyötri az Ontario-i Windsor lakóit (+video)

Valószínűleg egy mesterséges szigeten álló amerikai acélmű dübörgését hallják szinte minden nap a 200 ezres kanadai Windsorban.

 Detroit szomszédságában, a Detroit folyó túloldalán fekvő kanadai Windsor lakóit évek óta egy rejtélyes zaj gyötri.

Mintha Barry White énekelne egy járó motorral otthagyott dízelkamionból – így jellemzik a város lakói a különös hangot.

Először nagyjából hat éve figyeltek fel a jelenségre, azóta rendszertelenül hol elhallgat, hol újraindul, változó intenzitással.

A legdélebbre fekvő kanadai város 210 ezer lakója a „Windsor Hum”, azaz windsori mormogás nevet adták a hangnak, melynek okát máig sem sikerült pontosan kideríteni.

A felháborodott – mára inkább elkeseredett – polgárok Facebook csoportot is alakítottak, ahol mindenki megoszthatja saját történetét.

Sokan panaszkodnak állandó fejfájásra, mások születendő gyerekeiket féltik, megint mások házaik tartószerkezete miatt aggódnak.

2012-ben, amikor a jelenség még viszonylag új volt, 22 ezren telefonáltak be az önkormányzathoz a hang miatt.

Hivatalos verzió híján az emberek sok lehetséges magyarázatok megfogalmaztak. Természetesen összeesküvés-elméletek is akadtak, ezek szerint a kanadai hadsereg az idegenekkel karöltve túráztatja az ufók hajtóműveit.

A kormány szerint a mély, 35 Hertzes dübörgés egy kis mesterséges szigetről, a közeli Zug islandről jön.

A terület a legnagyobb amerikai acélvállalat, a US Steel tulajdona, ahol többek közt egy kokszoló üzem is helyet kapott.

Mivel a sziget egy másik országhoz tartozik, ráadásul magántulajdon, nem meglepő, hogy a windsori hatóságok eddig nem jutottak be oda, hogy megvizsgálhassák a zajforrásokat.

Az amerikai cég eddig nem sok hajlandóságot mutatott az együttműködésre.

Ha reagálnak is a megkeresésekre, azt mondják: a környéken lakókat és dolgozókat nem zavarja a morajlás, a 12 kilométerre fekvő város gondjai pedig már nem tartoznak rájuk.

A windsori városvezetés most a diplomáciát hívta segítségül; remélik, hogy a kanadai kormány szót tud majd érteni az amerikai vezetéssel.

Egy tanulmány szerint a zajt lehetne csillapítani, de ahhoz mindenképpen szükség lenne az amerikai fél együttműködésére.

Addig Windsorban maradnak az álmatlan éjszakák, a folyton vonító kutyák, és a zajártalom miatt szorongó lakók.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál