Home | Hírek | Kanadából | Több ezer őslakos nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez

Több ezer őslakos nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez

Több ezer amerikai őslakos nem jut megfelelő ivóvízhez Kanadában a víztisztító telepek hiányosságai vagy a szennyezett vízforrások miatt – derül ki a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet most közzétett jelentéséből.

Az akut probléma az észak-amerikai országban több tucatnyi rezervátumot érint, és súlyosan befolyásolja az egyes közösségek higiéniai feltételeit és egészségét. A HRW-nek több rezervátumban is egyebek mellett a megfelelő ivóvíz hiánya miatt kialakult bőrbetegségekre panaszkodtak.

A 600 rezervátumból 89-ben az őslakosok nem ihatnak csapvizet, fel kell forralniuk a vizet ahhoz, hogy fogyaszthatóvá váljon.

Néhány rezervátumban – közülük a legtöbb a kelet-kanadai Ontario államban található – csaknem húsz évvel ezelőtt adták ki a csapvíz veszélyeire felhívó figyelmeztetést, és a helyzet azóta sem változott.

A HRW hangsúlyozta, a rezervátumok ivóvizét érintő tarthatatlan helyzet azért is paradox, mert Kanadában óriási mennyiségű édesvíz található

A helyzetet a szervezet szerint az okozza, hogy nincsenek szövetségi szintű előírások a rezervátumokba kerülő ivóvíz minőségére nézve.

A HRW emlékeztetett arra, hogy a kanadai szövetségi kormány gondoskodik a víztisztító telepekről és azok finanszírozásáról és felszólította a kabinetet a rezervátumokat sújtó vízhelyzet mielőbbi kezelésére. A csoport ugyancsak kifejtette, hogy Ottawa néhány esetben olyan infrastruktúra építését hagyta jóvá, amely a lakosság többi része számára kialakított, törvények által előírt minimális normát nem éri el.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál