Home | Hírek | Kanadából | Budapesten tart előadást a „tiszteletbeli magyar” űrhajós

Budapesten tart előadást a „tiszteletbeli magyar” űrhajós

 Sokak szerint Hadfield a leghíresebb űrhajós Neil Armstrong óta, mások a Nemzetközi Űrállomáson készített tudományos videóiról ismerték meg. Chris Hadfield, aki menyének magyar családját még az űrből is köszöntötte, Budapesten tart előadást.

 Kelet-Közép-Európa legnagyobb inspirációs fesztiválján a résztvevők közösen gondolkodnak a jövőnket alakító, technológia által vezérelt változásokról. Idén Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás egykori parancsnoka is a június 2-4-ig tartó Brain Bar Budapest vendége lesz.

A Nemzetközi Űrállomás parancsnokáról valószínűleg még az is hallott, aki soha nem érdeklődött különösebben az űrutazás iránt. Chris Hadfield valóságos rocksztár lett,amíg 2012 decembere és 2013 márciusa között fent volt az űrben: Twitter-oldalát és Youtube-csatornáját milliók figyelték, amikor pedig a távozása előtti napon elénekelte az űrben David Bowie egyik leghíresebb slágerét, 31 millióan töltötték le a dalt az internetről. Feltette a internetre az űrvécé hangját, egyszer magyar nyelven írt bejegyzést a Twitteren (könyvének magyar megjelenéséről), lefotózta odaföntről a Balatont és Budapestet többször is, ezért „tiszteletbeli magyarrá” vált az Interneten, illetve megtörtént, hogy bicskával jutott be az űrállomásra. Az első űrsétát tett kanadait június 3-án lehet látni és hallani a Szent István téren.

Magyar rokonok

Az első, űrsétát tett kanadai űrhajósnak egyébként magyar rokonai is vannak: fia egy magyar lányt vett feleségül. „Szeretett menyének” rokonait, a Török családot egy Budapestről készített képpel köszöntötte a Facebookon.

Hadfield persze nemcsak a Facebook-fotókról és a zenei videókról lett híres, ötfős csapatával számos tudományos kísérletet is végzett az űrben.

A Brain Bar Budapest programja

A témák között szerepel a Föld és a világűr, a robotok és a kreativitás, a természetes és a mesterséges intelligencia, a gazdaság és a biológia, a tudás és az információ, a háborúk és a videojátékok kapcsolata, valamint Magyarország és Európa jövőképessége.

A nulladik napon szólal fel a világ egyik legismertebb reklámguruja, Martin Sorrell. A 71 éves szakember a világszerte 2400 irodát működtető, 5 milliárd font piaci értékű Wire and Plastic Products marketingvállalat igazgatója. Sorrell például azzal vált ismertté, hogy már 1996-ban megírta, hogyan formálhatja át a marketingszakmát az internet.

Érdemes lesz Tim Harford, világhírű brit közgazdász és bestseller szerző előadásra is ellátogatni. A népszerű író egyik legismertebb művében, Az oknyomozó közgazdászban arról értekezik, hogyan virágoztathatjuk fel – vagy tehetjük tönkre – egy ország gazdaságát. A könyvben 15 tematikus, egy-egy problémakört feldolgozó fejezeten át segít laikus partnerének megérteni a makrogazdasági folyamatokat. Rá a fesztivál második napjáig kell várni, amikor az Akvárium Klubban áll színpadra.

Űrfotó: lefényképezte a Balatont is a magyar rokonságú asztronauta

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál