Home | Hírek | Kanadából | Legalizálhatják Kanadában az eutanáziát

Legalizálhatják Kanadában az eutanáziát

euthanasia-canadaKanada kormánya csütörtökön beterjesztette javaslatát az eutanázia legalizálására. Elképzeléseik szerint azok kérhetnének orvosi segítséget az öngyilkossághoz, akik „súlyos és gyógyíthatatlan” betegségben szenvednek, ami súlyos testi-lelki fájdalmakat okoz nekik.

Szigorú feltételek mellett kérhetnek a gyógyíthatatlan betegek orvosi segítséget  életük befejezéséhez – azok a felnőttek vethetnek véget az életüknek orvosi segítséggel, akik számára elviselhetetlen szenvedést okoz egészségi állapotuk, illetve haláluk belátható időn belül egyébként is bekövetkezik. A feltételek között van még, hogy az eutanázia alanyának döntésképesnek kell lennie, állapotának pedig visszafordíthatatlannak.

Sokan attól tartottak, hogy a törvény miatt eutanázia-turizmus indul meg Kanadába. A jogszabály ugyanakkor tartalmazza, hogy csak azok részesülhetnek eutanáziában, akik jogosultak a kanadai közegészségügyi ellátásra, vagyis nem kell arra számítani, hogy az Egyesült Államokból tömegesen indulnának gyógyíthatatlan betegek az északi országba.

A kanadai legfelső bíróság már tavaly hatályon kívül helyezte azokat a jogszabályokat, amelyek büntetik azokat az orvosokat, akik eutanáziában segédkeznek, de előírta a kormánynak, hogy teremtse meg a jogi szabályozást. A törvény még a parlament jóváhagyására vár, de nem látni akadályát az elfogadásának, mert a beterjesztő kormány mögött megvan a parlamenti többség.

Korábban Kanadában 14 évre is büntethették azt az orvost, aki eutanáziában segédkezett. A legfelső bíróság közbeavatkozása óta a bíróságok már több egyedi engedélyt is kiadtak gyógyíthatatlan betegek számára. (The Guardian)

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál