Home | Hírek | Kanadából | Gumiabroncsokkal a szúnyogok és a Zika vírus ellen

Gumiabroncsokkal a szúnyogok és a Zika vírus ellen

Zseniálisan egyszerű szúnyogcsapdát építettek kanadai szakemberek. A használt abroncsból készített szerkezet hatékonyan állít gátat a vírust terjesztő rovarok szaporodásának.

Használt abroncsokkal küzdenek a zika vírus ellen

A szúnyogok kiszámítható élőlények. Nőstényeik például előszeretettel rakják le petéiket a használaton kívüli gumiabroncsok belsejében összegyűlt, állott vízben. Ezt felismerve kanadai kutatók már évekkel ezelőtt kidolgoztak egy módszert, amely most a globális fertőzést jelentő zika vírus elleni harcban is fontos fegyverré válhat.

A szerkezet két darab, ötven centis abroncsszelvényből áll – egy átlagos használt gumiból pont kijön egy csapda. Ezeket összeforgatják, megtöltik vízzel, és elhelyeznek benne egy, a víz felszínén úszó papírlapot. A szúnyog nőstényei erre a papírra rakják le petéiket, és feromonokat kibocsátva jelzik fajtársaiknak, hogy biztonságos szaporodó helyet találtak.

 

Amit a szúnyogok értelemszerűen nem tudnak, hogy a csapdákból néhány naponta kiveszik a papírlapot, és elégetik azt, a rajta lévő petékkel együtt. A vizet is leengedik egy szelepen keresztül, kiszűrik belőle a lebegő petéket, majd visszatöltik a folyadékot az abroncsba. Minél többször ismétlik ezt meg, annál magasabb lesz a vízben a feromon-koncentráció, és annál szívesebben jönnek oda más szúnyogok petézni.

Guatemalában végzett tesztek tanúsága szerint a megoldás tízszer hatékonyabb a hagyományos csapdáknál, ötször olcsóbb, mint a permetezéses állománypusztítás (a világ bármely, minimálisan is civilizált részén kazlakban állnak a használt abroncsok), ráadásul jóval környezetbarátabb is annál.

Használt abroncsokkal küzdenek a zika vírus ellen

Forrás és kép: Gizmag

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál