Home | Hírek | Kanadából | ’’Nincs más haza csak az anyanyelv’’- interjú Dancs Rózsával

’’Nincs más haza csak az anyanyelv’’- interjú Dancs Rózsával

Tálas Tünde, a clevelandi Bocskai Rádió munkatársa a Dancs Rózsával beszélgetett. A riportot a Bocskai Rádió bocsájtotta a Kanada Világa olvasóinak rendelkezésére.

Az Interjú hanganyaga:

Dancs-Rózsa-Toronto

Dancs Rózsa Torontóban él, az 1998-ban megjelent Kalejdoszkóp nevű kulturális folyóiratnak és a 3 éves Bobó Bóbitája, kanadai magyar gyermeklapnak  a főszerkesztője. A Kalejdoszkóp a diaszpórában egyedülálló minőséget képvisel, amely megkapta a Szervátiusz Jenő-díjat és az Árpád Akadémia Árpád-díját is. A Bobó Bóbitája gyermeklap, amely Kálmán László és dr. Flender Gyöngyi segítségével született meg  3 évvel ezelőtt. A havonta megjelenő lapot  idén Orosz Mátyás a Kőrösi Csoma Sándor program  ösztöndíjasának segítségével alakították át kétnyelvűvé. A gyereklap óriási segítség a kisgyerekes magyar családoknak, a magyar iskoláknak és a cserkészeknek is az anyanyelv megalapozásában. A lap szerkesztősége  ösztöndíj támogatással szeretné elérni azt, hogy Észak-Amerikában minden magyar iskolában elérhető legyen a Bobó Bóbitája. A lapban a gyerekek számára izgalmas játékok, magyar versek, mondókák és rajzos feladatok találhatók. A főszerkesztő vágya, hogy minél több magyarul beszélő közösség legkisebbjei ismerjék meg a lapot. Érdekes információ, de a kanadai lap több amerikai magyarhoz jut el, mint kanadaihoz.

Dancs Rózsa nagyon büszke arra, hogy eddig már 7 Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjassal dolgozhatott együtt, akik nagy segítségére voltak a lapszerkesztésben. Továbbra is számít az ösztöndíjasok munkájára.  A jelenlegi nemzetpolitika nagy figyelmet szentel a diaszpóra magyar közösségeire, ennek köszönhető a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasainak jelenléte és közreműködése a diaszpóra  magyar szervezeteiben. A Kaleijdoszkóp folyóirat idén részt vesz  a  Márton Áron emlékév, és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésében. Az emlékév során  előadókat, művészeket és lelkészeket szeretne a lap szerkesztősége meghívni Kanadába, akik  országos turnén vehetnének részt. A lap a zene, a sport, a képzőművészet témáit is színvonalasan dolgozza fel. Dancs Rózsának és lapjainak a mottója nem más, mint egy Márai Sándor idézet: ’’ Nincs más haza csak az anyanyelv’’. A diaszpórában a harmadik és a negyedik generáció tagjai már kevésbé beszélnek jól magyarul, de magyarnak tartják magukat, s büszkék magyar gyökereikre. Dancs Rózsa lapjai az ő számukra is segítséget nyújtanak az egyetemes magyar kultúra megtartásában. A Kalejdoszkóp célirányosan törekszik a kortárs magyar kulturális értékek megismertetésére is, ezt a küldetést a lap megjelenése óta töretlenül teljesíti. Irodalmi programok szervezését is vállalják az ösztöndíjasok, illetve a lap önkéntes munkatársai. A kortárs irodalmi estekkel, a magyar filmklub vetítéseivel és bábszínházi előadásokkal Torontóban élénkebbé vált a magyar kulturális élet.

Dancs Rózsa saját élettapasztalata, hogy nem könnyű diaszpórában élni, távol az anyaországtól. Vallja, hogy a magyarságot nem teherként, hanem pluszként kell vállalni, csak így lehet harmonikus életet élni. Egykori magyartanárként hirdeti, hogy nem könnyű magyarnak megmaradni, de büszke gyönyörűség küzdeni érte. Személyes életében  az írás és a lapszerkesztés az önmegvalósítás része, amely által teljesebb és értékesebb életet élhet.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál