Home | Hírek | Kanadából | Kanadából is szolidárisak a magyar pedagógusokkal (+video)

Kanadából is szolidárisak a magyar pedagógusokkal (+video)

Montréal, Kanada | Pandur Judith montreáli magyar pedagógus nyílt levelet írt a magyarországi tanárok, diákok és az oktatás területén dolgozók támogatására, szolidaritást vállalva velük Kanadából is.  Ismert, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelet indította el január elején. A segélykiáltásként megfogalmazott levélben a tantestület jelezte: immár az egész oktatási rendszert veszélyben érzik, és azonnali változásokat követelnek, azóta több ezer magánszemély és intézmény csatlakozott.

A céljaik politikamentesek, és a gyerekek érdekében szólalnak fel, mert a kormány „zsellérnemzedéket akar kineveli”. -fogalmazták. 

iconarrowPandur Judith szolídarítást vállaló levelét itt lehet aláírni>>

Tisztelt magyar pedagógusok!

Pandur Judith montreáli pedagógus

Pandur Judith montreáli pedagógus

Elolvastuk nyílt levelüket, melyben a magyar közoktatás lerombolásáról, a tanárok, diákok és szülők egyre fokozódó elkeseredéséről adnak hangot. Megértettük mindennapi gondjaikat, nehézségeiket, amelyek ellehetetlenítik munkájukat, megkeserítik az életüket. Utasításokat követő robotként tekint a hatalom a tanárokra és a diákokra egyaránt. A tanároktól és helyi iskoláktól meg von minden autonómiát, a diákokat pedig arra igyekeznek nevelni, hogy kritikai gondolkodás, kreativitás és önálló cselekvés nélkül, a hatalmon lévőktől függve éljék le életüket. Egy feudális világot igyekeznek építeni és ezért kellett lezülleszteni a közoktatást. Ezen nyílt levélben teljes mellszélességgel támogatjuk az Önök követeléseit.

Nem csak szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárokkent, hanem szülőhazánkat szerető, azzal Kanadában is kapcsolatban álló emberekként. Köztünk is vannak pedagógusok. Legtöbbünknek van Magyarországon rokona, barátja, aki jelenleg tanulmányokat folytat, vagy az oktatás területén dolgozik akiért aggódhatunk. De nem is ez a lényeg.

Az oktatás valóban az egyik legfontosabb dolog, ami a jövőt szolgálja. A jelenlegi helyzet, amit Önök részletesen bemutattak (és egyébként már nagyon sokan éreznek a saját bőrükön Magyarországon), igen kedvezőtlen jövőképet fest. És ez már túlmutat rokonaink, barátaink életén, ez az egész ország jövőjét veszélyezteti.

Követeljük, hogy a petíciójukban foglalt minden kérésüket – hiszen magától értetődő, józan, alapvető szolgáltatásokra vonatkozó kérések – maradéktalanul teljesítse a kormányzat!

Önökkel vagyunk!

 Pandur Judit, Montréal, 2016. február 10.

A csatlakozó intézmények országszerte

 

Február 13-án szombaton lesz a nagy pedagógus demonstráció Budapesten,

amely egyfajta szülői értekezlet is, hiszen a magyar emberek gyerekeiről, a jövőjükről, az ország jövőjéről van szó. Nemrég került ki az a videó, amelyben megbeszélésre hívják a tanárok a szülőket.

A videó erősen kezdődik, azt mondják, most több kell, mint a reggeli kakaó és a közös tanulás, mert nem elég otthonról nézni, ahogy mások döntenek a gyereked sorsa felett. A szervezők szerint anyákra és apákra van szükség, hogy részt vegyenek a közös szülői értekezleten, ami 11 órakor kezdődik a Kossuth téren.

Korábban a témában:

Megalázó feladatot kaptak a tanárok: egymást kell besúgniuk

Újabb megalázó feladatot kaptak a tanárok: most már egymást kell megfigyelniük és a belső ellenőröknek elmondani, miket tapasztaltak. Egy tanár szerint ezzel csak feszültséget szítanak és megpróbálják leterhelni a tanárokat, hogy az oktatási rendszer hibáiról eltereljék a figyelmet.

A Civishír.hu-n jelent meg egy olvasói levél, melyben egy 25 éve a pályán lévő tanár mesélte el, hogy milyen megalázó feladatokra kényszeríti őket az új minősítési rendszer.

Az általános iskolai tanár elmondta, most már nem elég portfóliót készíteni, a minősítési eljárást egy belső ellenőrzés előzi meg. Ezt iskolánként 3-5 fős tanári csoport végzi majd, és több részből áll. Ellenőrizniük kell a dokumentumokat – a tanmenetet, a tematikus tervet, a tanulói füzetet, az ellenőrző könyvet, valamint az osztálynapló helyes vezetését.

A csoport bemegy két órájára a vizsgált tanárnak, de ami a levélíró szerint a legfelháborítóbb, hogy a kollégákat és a szülőket is arra kérik, hogy kérdőíven mondjanak véleményt a tanárról.

A belső ellenőrzés azért is megkérdőjelezhető, hiszen a vizsgálatot végző emberek is tanárok, tehát míg ők a dokumentumokat vizsgálják, kérdőíveket töltetnek ki vagy éppen órát látogatnak, valakinek helyettesíteni kell őket az ő órájukon is. Ha egy 100 fős tantestületet nézünk és figyelembe vesszük, hogy kétévente mindenkinek részt kell vennie a minősítési eljáráson, ez azt jelenti, hogy egy évben legalább 50 tanárt kell átvilágítani.

„A 3-5 fős belső ellenőrzési csoport, akik szintén tanárok – így valódi dolguk a gyerekek oktatása lenne – ezt a feladatot az előbb felhozott példa esetén (50 főt vizsgálva egy tanévben) nyilvánvalóan nem tudja megoldani. Így az egész tantestület számíthat az új feladatra: egy pedagógust három másik fog ellenőrizni. Azaz arra kényszerítenek minket, hogy egymást ellenőrizzük és megfigyeljük. Mindenki mindenkit” – írta.

A tanár kitér arra is, hogy már most is leterheltek, hiszen elméletileg 32 órát kellene az iskolában tölteniük, de gyakorlatilag 42 órát dolgoznak, sőt, haza is viszik a munkát, hiszen nincs mindig idejük az iskolában kijavítani a dolgozatot vagy óratervet készíteni.

„Ez a legújabb találmány megint csak egy újabb felesleges terhelés és megint nem a gyerekeken van a hangsúly, nem az ő érdekükben történik változás az iskolában. Fogja ez az oktatás színvonalát emelni? Ez csupán annak lehetőségét rejti magában, hogy egymás ellen hangolja a pedagógusokat, és még leterheltebbek lesznek. Egyszerűen kifárasztják adminisztratív munkákkal a tanárokat, hogy tereljék a figyelmet a magyar oktatás fő problémáiról. Például, hogy egyáltalán nincs már ifjúságvédelem (az osztályfőnök feladatköre…), pedig egyértelmű, hogy több- és egyre több a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerek. Vagy, hogy egy pszichológus 4-5 iskolát lát el” – írta a tanár.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál