Home | Hírek | Kanadából | „Jobb lesz megszokni, mert nem fog megszökni” – Interjú Christopher Adammel

„Jobb lesz megszokni, mert nem fog megszökni” – Interjú Christopher Adammel

 Az elmúlt napokban a clevelandi Bocskai Rádió és az Ottawai Magyar Rádió szerkesztőinek és a munkájuknak köszönhetően több remek interjút is kaptunk, melyben a helyi közösséget valamilyen szinten formáló, és médiavezetőként hatást is gyakorló kanadai magyarokkal beszélgettek, illetve mutatták be őket a hallgatóknak. 

 Az alábbi riportban Petényi Judit, az Ottawai Magyar Rádió felelős szerkesztője beszélgetett egy montreáli születésű, de Ottawában élő magyar fiatalemberrel, Christopher Adammel, aki történelmet oktat a Carleton Egyetemen, valamint egy karitatív szervezetnél is dolgozik.

Petényi Judit:2015 augusztusában elhatároztam, hogy megismerkedem, és riportot készítek vele. Magam akartam látni és hallani őt, hogy kialakíthassam a saját véleményemet róla. Két órát töltöttem nála és nem fogytunk ki a témákból, pedig csak ekkor találkoztunk először személyesen.”

Az interjú hanganyaga

 Petényi Judit jegyzete: „Jobb lesz megszokni, mert nem fog megszökni”

petényijuditHazudnék, ha azt mondanám, hogy értem a mai magyar viszonyokat akár Magyarországon, akár Kanadában. Mindenesetre az elmúlt egy évben az volt a szándékom, hogy megismerjem az ottawai magyar származásúakat és azok közösségeit, barátságokat alakítsunk ki és segítsük egymást, hiszen nem vagyunk olyan sokan.

S mit találtam? Talán egy tucat aktív embert, akik másik alig néhány száz magyarral egy zárt közösséget alkotnak. A közös nyelv és kultúra mellett a közös vallás és történelem eszményítése és a múltbéli vélt és valós nemzeti és nemzetiségi igazságtalanságok újra és újra való átélése és  elemzése a központi téma.

Az ilyen közösség befogadja az egyívásúakat, akik részt vesznek ebben az elterjedt népi siratóban. Akik ezt nem teszik meg vagy véleményüknek adnak hangot, azokat kirekesztik, s mi több, kiközösítik.

Ez történik velem és ez történt jóval korábban Christopher Adammal is.

Nem értettem, hogy miért marasztalják el annyira egységesen őt a helyiek? Hiszen ő maga is tagja az Ottawai Magyar Háznak. Bár a vezetőség többször hangoztatta, hogy nem volt szándékukban elfogadni Christopher Adam tagsági kérelmét 2015 márciusában, és csak egy kommunikációs hiba folytán kerülhetett be a Ház tagjai közé. Persze a Ház vezetője szerint az az Ottawában élő több, mint 2000 magyar ajkú, akinek nem szimpatikus a Magyar Ház légköre sem tekinthető magyarnak.

S ennek a kategóriának az élére sorolta Christopher Adamot, akinek az édesapja és édesanyja magyar származású, s így otthon csak magyarul beszéltek vele. 11 éves korától 7 évet élt Magyarországon, ahol közvetlenül megismerhette a magyar kultúrát. Montreálban aktív tagja volt a magyar közössségnek, tanított, programokat szervezett, fiatalokat vont be a közösségbe.

Azon túl, hogy tisztán és válogatott szókinccsel beszél, kitűnően ír is magyarul. Történelemből doktorált és most tanít is. Egy karitatív szervezetnek dolgozik. Ez azonban mind nem elég a mai ottawai magyar közéletben.

2015 augusztusában elhatároztam, hogy megismerkedem, és riportot készítek vele. Magam akartam látni és hallani őt, hogy kialakíthassam a saját véleményemet róla. Két órát töltöttem nála és nem fogytunk ki a témákból, pedig csak ekkor találkoztunk először személyesen.

Sokat gondolkodtam, hogyan tudom ezt a hanganygot felhasználni arra, hogy rehabilitáljam Christophert. Azt akartam, hogy mindenki hallja és lássa azt a személyt, akit én megismertem és megkedveltem. De hogyan tudnám megváltoztatni a népi kesergők véleményét?   

Aztán rájöttem, hogy Christophert nem kell rehabilitálni. Erre nem neki van szüksége. Az ellene folytatott támadási hadjáratot egy baráti és családi szálakkal összefonódott klikk szította és táplálja. Ők azok, akik egy kanál vízben megfojtanák azokat, akik másként gondolkodnak és vállalják önmagukat, s nem állnak be közéjük. Ők azok, akik bár Kanadában élnek a XXI. században, lelkileg és gondolkodásukban megragadtak a XIX. század végi magyar feudális múltban, vagy ami még rosszabb, a XX. század eleji kavargó, összezavarodott kelet- és közép-európai (rém)álomban. A múltba néznek és nem a jövőbe. Ott pedig nem találják meg a demokrácia írmagját sem. Ők azok, akik beálltak huszárosan a mostani teljhatalmú uralkodó mögé és annak példáját követve a kanadai magyarokat is béklyóba kényszerítik. Nem adnak lehetőséget és alkamat az egyéni gondolkodásra és vélemény formálására. Aki nincs mellettük, az ellenük van és azt támadni kell és megtörni.

Nem állítom, hogy kibújhatunk a bőrünkből. Nem tagadhatjuk meg, hogy honnan jöttünk, mert szüleink saját tudásukat tudták csak nekünk átadni. A közép- és kelet- európai népek nem ismerkedhettek meg a demokrácia fogalmával, s így élni sem tudnak vele. Állampolgáraikat nem tanították meg arra, hogyan lehetnek felelős,  teljes jogú és öntudatos polgárok. Tehát ezt a tudatlanságot hoztuk mi is magunkkal.

De mi kanadaiakká is váltunk, magyar gyökerekkel. Ápoljuk szüleink kultúráját, de megtanulunk felelős egyéneknek lenni egy demokratikus társadalomban. Mert a demokrácia az egyének vívmánya a  hatalmaskodás és az uralkodók felett. Mi meghallgatjuk egymást és ha nem is értünk egyet, a tiszteletet mindenképpen megadjuk mindenkinek, mert a mi társadalmunkban ez mindenkinek kijár.

Christopher Adam az a szerencsés ember, aki bár Kanadában született, tanult és dolgozik, megismerte és megértette a magyar múltat és a magyar valóságot. Béklyók és korlátozások nélkül nőtt fel és ezt a szabad szellemű gondolkodásmódot adja át nekünk minden akadályoztatás ellenére. Pozitív energiája, szabad szellemisége és rendkívül motivált egyénisége ezt sugározza.

Vele lehet egyet érteni vagy vitatkozni, nem bánja. De senki nem vitathatja, hogy gazdagabbak leszünk azáltal, hogy őt, munkáját és írásait megismerjük.

Hallgassák meg és döntsenek maguk. Mert akár Kanadában élnek, akár Magyarországon vagy bárhol a világban, a gondolkodás szabadságát még sehol nem voltak képesek megvonni az emberektől.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál