Home | Hírek | Kanadából | Interjú Maros Zoltánnal, a Kanadai Magyar Televízió producerével (+audio)

Interjú Maros Zoltánnal, a Kanadai Magyar Televízió producerével (+audio)

Tálas Tünde, a clevelandi Bocskai Rádió munkatársa a közelmúltban Torontóban járt, ahol a helyi magyar közösséget formáló szervezetekkel és médiák vezetőivel is találkozott. Tünde az alábbi riportban Maros Zoltánnal, a Kanadai Magyar Televízió producerével beszélgetett. Az Interjút a Bocskai Rádió tette elérhetővé a Kanada Világa olvasói számára.

Tálas Tünde:Maros Zoltán a Kanadai Magyar Televízió producere, munkatársa, akivel a torontói Rákóczi Bálon találkoztam. Mindketten végeztük a saját munkánkat, én riportokat készítettem a Bocskai Rádiónak, ő pedig interjút a tévé számára, illetve rögzítette az eseményeket a bálon.”

Az interjú hanganyaga:

Maros-Zoltán Tálas Tünde Bocskai Rádió

Tálas Tünde: Találkozásunk alkalmával riportot készítettem Maros Zoltánnal, hogy bemutassam a Kanadai Magyar Televíziót. A televízió 12 éve működik Torontóban, a jelenlegi stáb 5 éve hogy hetente rendszeresen készíti adásait. A televízió Kanadában mindenütt fogható, héten 3-szor fél órában jelentkezik magyar adással, amelyben  kanadai magyar  eseményeket mutat be. Bemutatja a torontói magyar cserkészek életét, a Magyar Iskola működését, s minden magyar programról igyekeznek friss jelentést adni. A műsoraikat hetente 40 ezren nézik. A televízió  facebook oldala  20-25 ezer látogatottsággal büszkélkedhet hetente.

A 4 fős stábtag heti fél órás műsort készít, amelyet 2-szer ismételnek. Zoli végzi a munka oroszlánrészét, az anyaggyűjtést, azok  felvételét és az  utómunkálatokat. Hetente 25-30 órás elfoglaltságot jelent mindez, amelyet önkéntesként végeznek a stábtagok. A kanadai kormány az adás szórását biztosítja, ezen túl minden költség a stábot illeti. Az eszközök vásárlásának és a forgatási helyszínekre utazás költségeit a stáb saját  pénzéből fedezi. 3 fő reklámozója van a televíziónak, ezekből befolyó összeg a javítási költségekre elegendő csak, ez azt jelenti, hogy saját maguk finanszírozzák a televízió működését. A televízió célja a kanadai magyarság bemutatása és segíteni a magyarság összetartásában. Az új Magyar Ház nyílt napján több mint 500-an voltak jelen, akiknek a fele még soha nem mutatkozott magyar programokon- meséli Zoltán. Ez azt is mutatja, hogy sok a magyar fiatal Torontóban, s egyre jobban  előtérbe kerülnek azok is, akik tenni akarnak a magyarság ügyéért.

Természetesen Torontóban is jellemző a fiatalabb, második, harmadik generációra, hogy kevésbé beszélik a magyar nyelvet, de a televíziós szerint  a magyar identitás érzés fenntartása a fontos, s  nem a anyanyelvi szinten való beszédkészség. Akinek fontos a magyarság, azok részt vesznek  a magyar rendezvényeken, sőt segítenek azok lebonyolításában. Zoltán szerint  sok olyan magyar ember él a  városban, akik  akarnak tenni a magyar közösségért. Fontos, hogy ezek az emberek is megtalálják a lehetőségeket, akik kevésbé beszélnek jól magyarul, s kapcsolódjanak be  a magyar közösségbe, mert ők is szeretnék a magyar tradíciókat folytatni. Ezeket a törekvéseket  mindenképpen támogatni kell. Régen kinézte a közösség, aki nem beszélt jól magyarul. Ezen ma már túl kell lépni, más alapokra kell helyezni a közös kapcsolatot. Sok középkorú, illetve fiatal akkor csatlakozik a magyar közösséghez, amikor a gyerekeik már nagyobbak. Ez megfigyelhető a Magyar Ház vezetőségi csapatában is. Negyven évesek kerültek be a ház vezetői közé, s ezzel szerencsére generációváltás történt, amely várhatóan lendületet hoz majd a magyarság életébe. Torontóban a magyar közösségnek van magyar újságja, rádiója, televíziója, s  több magyar templomba is járhatnak a hívők.  Fontos lenne ezek ápolása és megőrzése az utódoknak. A kanadai televíziónak Magyarországon a  kecskeméti, a bonyhádi és a budapesti tévével van kapcsolata.  Kanadában főleg tudósítókkal vannak kapcsolatban, ők küldenek magyar anyagokat Torontóba, ahol körülbelül 40-45 ezerre tehető a magyarság száma.

Kérdésemre, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük gondolkodás nélkül rávágja a producer, hogy vállalkozó kedvű új kollégákra, akik besegítenek az adások gyártásában, s természetesen anyagi lehetőségekre, amelyből a technikai eszközöket tudnák fejleszteni.

Utolsó témaként az amerikai és a kanadai magyar kapcsolatokról beszélgetünk. A Torontói Magyar tévé a Bocskai Rádióval már korábban felvette a kapcsolatot és áprilisban látogatnak el a városba a cserkész bálra, ahol forgatni szeretnének, s természetesen a Bocskai Rádió stúdióját is meglátogatják. Nagy amerikai eseményekre is  igyekeznek eljutni. Legutóbb Washingtonban voltak, a magyar kápolna avatáson illetve a fillmore-i jubi táborban is részt vettek és munkájukkal népszerűsítették a magyar programokat.

Forrás: Bocskai Rádió – Találkozás a Kanadai Magyar Televízió producerével, Maros Zoltánnal

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál