Home | Határon túl | Interjú Bede-Fazekas Zsolttal, a Torontói Független Magyar Rádió vezetőjével (+audio)

Interjú Bede-Fazekas Zsolttal, a Torontói Független Magyar Rádió vezetőjével (+audio)

 Tálas Tünde, a clevelandi Bocskai Rádió munkatársa a közelmúltban Torontóban járt, ahol a helyi magyar közösséget formáló szervezetekkel és médiák vezetőivel is találkozott. Tünde az alábbi riportot Bede-Fazekas Zsolttal készítette, aki a Torontói Független Magyar Rádiót szerkeszti, a Pannónia könyvesbolt tulajdonosa és a Paraméter Klub is az ő nevéhez fűződik. Az interjút a Bocskai Rádió bocsájtotta a Kanada Világa olvasóinak rendelkezésére.

Tálas Tünde: „Bede-Fazekas Zsoltot, a Torontói Független Magyar Rádió vezetőjét otthonában kerestem fel, hogy riportot készítsek vele a rádióról, a Paraméter klubról és a Pannónia könyvesboltról. Zsolt és a felesége 27 éve hogy Torontóban élnek, azóta meghatározó szereplői a torontói magyar közösségnek.”

Az interjú hanganyaga:

Bede-Fazekas Zsolt - TálasTünde

Tálas Tünde: Immár 20 éve hogy a rádiózás Bede Fazekas Zsolt életének a része. Korábban a Rákóczi Alapítvány rádiójának dolgozott. A Torontói Független Magyar Rádió privát rádió, amit a feleségével együtt 2000-ben indítottak el. Kezdetben egy órás adást készítettek, majd a műsoridő 2 órára növekedett. Minden szombaton 4-6-ig fogható adásuk. A rádió attól tér el a régi hagyományos emigrációs rádióktól, hogy sokkal kevesebb zenét játszik a megszokottnál és sok szó esik a magyar kultúráról. Előfordul, hogy a 60 perces műsornak csak 15 percét teszi ki zene. A heti hírösszefoglalóban válogatnak a határon túli és a magyarországi hírekből. Nemzetközi hírekről nem esik szó a rádióban, a helyi kanadai magyarság programjairól értekeznek még.

Az adásukat kalendáriummal indítják, amely nagyon népszerű a hallgatóság körében. Híres magyar embereket említenek meg a rovatban, akikről születési vagy halálozási évfordulójuk kapcsán emlékeznek meg. Könyvespolc néven indítottak  irodalmi rovatot, amelyben könyveket, hangoskönyveket mutatnak be. A könyvekhez kapcsolódóan interjúk is készülnek, amelyeket többnyire Magyarországból kapnak. A rádió fenntartása közel 35 ezer kanadai dollárba kerül, amelyre nincs állami támogatás, hiszen privát rádió. Ezt az összeget a hallgatók adományaiból és pár állandó hirdetőtől sikerül beszerezniük. A függetlenségnek nagy ára van, de előnye, hogy a tulajdonos egyáltalán nem szól bele a rádió működésébe. Zsolt  felesége is besegít bizonyos műsorrészek szerkesztésében. Két éve van a Barangoló című műsoruk, amely  5-6 perces műsoridőben magyarországi tájakat mutat be. Ezt a műsort Zsolt felesége, Hortenzia készíti a hallgatóság nagy örömére.

A rádió működése során mindig volt egy-egy magyarországi munkatárs, aki otthonról küldött riportokat.  Ilyen volt például Német B. László, a Kossuth Rádió Mi időnk című műsorának felelős szerkesztője, aki sok exkluzív  interjút készített a rádiónak. Jelenleg erdélyi tudósítóval büszkélkedhet a rádió, a marosvásárhelyi Klájdon László  küld híranyagokat Erdélyből, amelyet  a  hallgatók nagyon értékelnek. A rádió vezetőjének az az álma, hogy minden elszakított tájegységről, Felvidéken és Délvidéken is lenne egy-egy tudósítójuk.A rádió középhullámon fogható 400 négyzetkilométeren, amelyen legalább  80 ezer magyar ember él. Sok mindenkihez eljut a rádió szava, s természetesen  az interneten is hallgathatják őket. A hallgatóságot illetően nincs pontos adatuk, de minden bizonnyal  több ezren  hallgatják a Torontói Független Magyar Rádiót hétről- hétre.

A Paraméter klub is Bede-Fazekas Zsolt nevéhez kötődik, aki Torontóba érkezésükkor eldöntötte hogy filmklubot szeretne létrehozni. 26 és fél évvel ezelőtt létre is jött a filmklub, amely majd később vette fel a Paraméter klub nevét. A klub kulturális programokat szervez. Vendégeik között volt többek között:  Cseh Tamás, Hobó, Tolcsvai Béla, Huzella Péter és nagyon sok  író, költő és  fotós is megfordult már náluk. A hely 80-100 vendég befogadására alkalmas, de természetesen előfordult már, hogy 200-an is bezsúfolódtak a klubhelyiségbe. Februárban két izgalmas programmal várja a klub a vendégeit. Egy magyar hajós élménybeszámolóját hallgathatja meg a közönség, aki megkerülte a földet, illetve Magyarok a világ nyolcezresein címmel lesz filmvetítés hegymászókról, akik Hópárduccal voltak együtt  expedíción a Himalájában. A következő nagy program áprilisban Balázs Fecó koncertje lesz, amelyet bérleményben az  új Magyar Házban tartanak meg április 8-án.

A Pannónia könyvesboltot 5 évvel ezelőtt vásárolta meg a házaspár, de 50 éve már hogy Torontóban működik.  A New Yorkban lévő   Tízezer lépés könyvesbolton kívül ez az egyetlen működő könyvesbolt a diaszpórában. A könyvesbolt klasszikus antikvárium és  könyvesbolt egyben, nagyon sok értékes régi könyvvel. Egészen ritka könyveket is megszereznek nemcsak kanadai, de amerikai magyaroknak számára is. Bede-Fazekas Zsolt úgy véli, hogy  ha egy közösségnek megszűnik a könyvesboltja, akkor az a közösség megszűnését is jelenti.

A könyvesbolt nagyon hangulatos kis helységben rendezkedett be, s a magyar kortárs irodalom legfrissebb kiadású könyveit is felfedeztem a boltban, amelyet Zsolt felesége, Hortenzia vezet. Nem könnyű a könyvesbolt fenntartása, mert  a másodgeneráció már  nem olvas magyarul.  Gyerekkönyveket még vásárolnak a szülők, de az ifjúsági könyveknél megreked a vásárlás. Főleg az idősebb magyarok szeretnek olvasni mondja a rádiós, programszervező, aki imádja a magyar kultúrát, s hirdeti azt a kanadai diaszpóra magyarjai között.

forrás: Bocskai rádió – Interjú Bede-Fazekas Zsolttal, a Torontói Független Magyar Rádió vezetőjével

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál