Home | Hírek | Kanadából | Felülvizsgáltatná a kitoloncolt romák ügyét egy kanadai jogász
Jennifer Danch Budapest mellett Miskolcon is járt

Felülvizsgáltatná a kitoloncolt romák ügyét egy kanadai jogász

 KV | Jennifer Danch olyannyira komolyan gondolja azt, hogy a már kitoloncolt romák ügyét felkarolja, hogy tavaly öt hónapot már el is töltött Magyarországon (Budapesten és  Borsodban is járt), hogy találkozzon és beszéljen azokkal, akiket Kanada hazadeportált. Danch és egy csapat kanadai ügyvéd be szeretné perelni azokat az ügyvédeket, akik felvették a pénzt jogi segítséget ígérve a menedékkérőknek, de hanyagul végezték a munkájukat.

 „A Magyarországra visszadeportált roma menedékkérők végre megérdemelnék, hogy tisztességes eljárásban részesüljenek Kanadában” – nyilatkozta Jennifer Danch torontói joghallgató az rcinet.ca -nak.

Elmondta, hogy roma családok már az 1800-as években is érkeztek Kanadába, de a legutóbbi Magyarországról kiindult nagy hullám mögött nem csupán vándorlás, hanem menekülés áll. Danch szerint a romák elleni diszkrimináció, a növekvő erőszakos cselekedetek, az önbíráskodó osztagok hozzájárultak ahhoz, hogy ezek a családok elhagyják Magyarországot az utóbbi néhány évben. A romákkal foglalkozó jogvédő tanulmányozta a menedékkérők ügyeit és arra a következtetésre jutott, hogy sokan nem kaptak tisztességes eljárást.  Vélhetően nem csak Viktor Hohots ügyvéd kezelte hanyagsággal a romák ügyét, hanem mások is. Szerinte a kitoloncolt romák kettős diszkrimináció áldozatai azzal, hogy Kanada haza deportálta őket. A kanadai menekültjogi szakértők is rendszerszintű hibákat állapítottak meg tavaly.

Jennifer Danch szerint a nemzetközi jog megkívánja, hogy tisztességes eljárást kapjanak a deportált romák

„Tudjuk, hogy az elfogadási arány drámaian csökkent, miután az előző kormány színlelt menekültkérőként kezelte a magyarországi romákat”, vagy bevándorlási bizniszelőknek tekintette egytől-egyig őket. „Azt is tudjuk, hogy az elfogadás nagyban függött attól is, hogy melyik döntéshozóhoz került egy-egy menekültkérelem elbírálása.” -véli Danch

 „A másik fontos tényező az elfogadás és elutasítás tekintetében, hogy milyen ügyvéd képviselte a menedékkérőt, hiszen némely ügyvéd csak a rengeteg pénzt markolta fel a mi ingyenes (kanadai) jogrendszerünket is kihasználva, hogy „segítséget” és jogi képviseletet nyújtson a menedékkérőknek a zéróhoz közelítő, minimális sikerrel.” – mondta Jennifer Danch

 Danch elmondta azt is, hogy a kanadai romák története felnyitotta a szemüket, hogy mi történik Magyarországon. Példaként a növekvő gyűlöletet, a fasizmust és az etnikai üldöztetést említette.

Bizonyos esetekben a deportált romák akár jogosultak is lehetnek újabb meghallgatásra a Kanadai Szövetségi Bíróság szerint, de nekik nincs pénzük arra, hogy visszatérjenek Kanadába, sem repülőjegyre sem az ügyük újraindítására.

A jogvédő szerint Kanadának kellene ezeket a költségeket viselnie, hogy új és tisztességes eljárásokat le lehessen folytatni azokban az esetekben, ahol az valóban indokolt. Így orvosolná azokat az igazságtalanságokat, melyeket egyes menedékkérők elszenvedtek ügyük elbírálásánál.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál