Home | Hírek | Magyarországról | Hungarikum lett a kürtőskalács

Hungarikum lett a kürtőskalács

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtőskalács jogi védelméhez – tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte az édességet.

„Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtőskalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi. A kürtőskalács 1990 után indult világhódító útjára, és ma már sok országban megtalálható”

indokolta a miniszter a hungarikumok közé sorolást.

Kürtős sorozatgyártás a Gyilkos-tónál (Lacu Rosu) | Fotó: Remzs László

Sorozatgyártás a Gyilkos-tónál (Lacu Rosu) | Fotó: Remzső László

Nem volt könnyű útja a kürtőskalácsnak a magyar ételek büszkeségfaláig, a kalácssütők különböző szervezetei, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a  Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ugyanis már többször beadott pályázatot a Hungarikum Bizottsághoz, azt viszont vagy magától visszautasította a minisztérium, vagy az egyik szövetség megfúrta a másik pályázatát. Az sem segíti annyira a kürtőskalács ügyét, hogy az nem annyira magyar különlegesség, ez ugyanis egy német eredetű édesség, amit Ausztriától Litvánián át Romániáig sok helyen sütnek hazai édességként. Kanadában természetesen helyi magyarok több helyen is készítik, így Ottawában és Montreálban is nagyon jó minőségben.

Hogy végül melyik szövetség receptjét emelte hungarikummá a bizottság, azt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy kürtő van benne és forog.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál