Home | Hírek | Kanadából | Szent Erzsébet nap a montreáli Magyarok Nagyasszonya templomában
Ünnepi mise és ünnepi ebéd a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség plébániáján

Szent Erzsébet nap a montreáli Magyarok Nagyasszonya templomában

A Montreáli Magyar Szent Erzsébet Nőegyesület idén is megrendezte a Szent Erzsébet ebédet, mely a 11 órás ünnepi szentmisét követte a Magyarok Nagyasszonya templomának zsúfolásig megtelt Mindszenty termében.

A jövőre a fennállásának 60. évfordulóját ünnepló nőegyesület vezetője – Répási Erzsébet évtizedek óta felelősségteljesen és áldozatkészen vezeti szervezetét, amely lelkesedés az idei Erzsébet ebéd életre hívásában is természetesen szerepet játszott. Az ünnepi ebédet megelőzte az ünnepi szentmise és a liturgikus egyházi év lezárása. Krisztus Király vasárnapját a közösség gitáros kórusa tette még hangulatosabbá, és Szent Erzsébet szolgáló szeretetéről is megemlékeztünk:

Szent Erzsébet titka,

Szent Erzsébet titka,

„Erzsébet olyan volt, mint bármely másik gyermek, akikkel együtt játszadozott. De az idő múlásával feltűnt mindenki számára, hogy ez a lány rendkívüli módon tud szeretni: mindenkinek segítségére sietett, nem tartott haragot, hanem imádkozott azokért, akik rossz szemmel nézték, igyekezett másoknak csak az erényeire figyelni és dicsérni őket a többiek előtt, nagylelkűen adakozott és ráadásul mély boldogság érződött rajta. Ezt motiváció nélkül biztosan nem tette, de honnan vehette át a példát? És honnan volt ereje mindig mások javát keresni, és nem a saját kényelmével és biztonságával törődni? A kor szokása szerint keresztény nevelésben részesült, így már kezdettől fogva fogalma volt Jézusról, Máriáról, a szentekről és a keresztény erényekről. De nem válhatott szentté egyszerű ismeretek révén. Szüksége volt rendszeres imaéletre ahhoz, hogy felébredjen benne a vágy és elhatározás egy rendkívüli, szeretetre alapozott élet megélésére. Ha nem tudta, hogyan forduljon szeretettel felebarátjához, Jézushoz futott, hogy Ő adjon neki példát; ha úgy érezte, hogy nem képes magától megbocsátani valakinek, Krisztustól kérte a megfelelő kegyelmet; ha meg őt bántották meg, Jézusnál keresett vigasztalást. Ugyanaz a Krisztus, aki Szent Erzsébet mellett állt, ma itt van velem, és szeretne egész életem folyamán útitársam lenni. Elfogadom a barátságát? Bízom végtelen jóságában és hiszek irántam való személyes szeretetében?”

A lassan szokássá váló Szent Erzsébet kenyerének megáldására is sor került, melyet a szolgálattevők osztottak ki a misén jelenlévők között, hogy azt az otthon maradottakkal megoszthassák, és emlékezzenek a szolgáló szeretet gyakorlására.

Szabolcs atya a "köszönet rózsáját" adta át a főszakács Szabó Erzsi néninek

Szabolcs atya a „köszönet rózsáját” adta át Szabó Erzsi néninek

Ezt követően a Mindszenty terem megtelt katolikus és református testvérekkel egyaránt, hogy a Szent Erzsébet ebédet közösen elfogyasszák. A nőegyesület tagjai már napok óta készültek, hogy ízletes töltött káposzta és finom édes házi torták, illetve sütemények kerüljenek az asztalokra. Főszakácsként Szabó Erzsi néni felügyelte és vezette le a menü elkészültét.

A cserkészek a szokás szerint szépen helyt álltak az ebéd felszolgálásában, köszönet illeti őket is a többi önkéntes szolgálattevővel egyetemben. Az ebéd lezárásaként nem maradhatott el a tombola húzása sem, melyet most már szokássá válva Szabolcs atya rutinosan vezényelt le.

A nap összegzése, hogy lelkileg és testileg feltöltődve, a találkozás örömével térhettek haza a jelenlévők egy remek közös vasárnap után, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat.

SzentErzsébetEbéd-montreal2015c

A Mindszenty terem csordultig telt jó hangulattal | Fotó: Széll Attila

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál