Home | Hírek | Kanadából | Újraindul a kanadai vadászgép tender

Újraindul a kanadai vadászgép tender

Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy újraindítják a CF-18 Hornetek leváltására kiírt tendert. Három év alatt már másodszor indítják újra a beszerzést, mivel a liberális párt felülvizsgáltatta a korábban már majdnem biztosra vélt F-35 beszerzést és „meggondolatlan kiadásnak” minősítette azt.

Kanada még 1997-ben csatlakozott a F-35 Lightning II Joint Strike Fighter programhoz, amelynek részeként 65 gépet kívántak beszerezni. Mindez a jelenlegi árak szerint 33,6 milliárd dollárba kerülne. Az összeget kezdetben 9, majd nem sokkal később 25 milliárd dollárra becsülték.

Így – mint ahogy korábban 2013 januárjában is – a költségek miatt az ország vezetése alternatív megoldásként más típusok beszerzését is fontolóra vette. Vizsgálják például az európai Eurofighter konzorcium Typhoon, a francia Dassault Aviaton Rafale, valamint az amerikai Boeing Super Hornet típusát is. Azt azonban megerősítették, hogy az újraindított tender ellenére továbbra is részt vesznek az F-35 fejlesztési programban.

A Kanadai Királyi Légierő a CF-18-asokat 2020-ig tudja hadrendben tartani, azonban egy modernizációs programnak köszönhetően ez a határidő 2025-ig kitolható. Vagyis az új típusnak 2025-ig kellene szolgálatba állnia.

Forrás: Újraindul a kanadai vadászgép tender

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál