Home | Hírek | Kanadából | Összefoglaló az OMH elnöksége körül felröppent illegitimitásról

Összefoglaló az OMH elnöksége körül felröppent illegitimitásról

 Az Ottawai Magyar Fórum (OMF) nemrégiben kiküldött egy értesítőt, melyben arra mutatott rá, hogy az Ottawai Magyar Ház (OMH) idei Igazgató Tanács választása nem követte a ház alapszabályát, és ezért olvasatukban az elnökséget – a pénztáros kivételével – nem tekintik legitimnek. Ezt a megállapítást az OMH alapszabályának egyik szerzője cáfolta, és lapunk segítségével az olvasók felé is világossá kívánta tenni az Igazgató Tanács megválasztásakor alkalmazott eljárást. Viszont ez a cáfoló közlemény nem oszlatta el teljesen az OMF észrevételét annak tekintetében, hogy a márciusban megtartott Igazgató Tanács posztjaira történő választás szabályszerű lett volna, hiszen a hivatkozott 

 Robert’s Rules of Order úgy rendelkezik, hogy amikor tisztségeket választanak, akkor azt titkos szavazással szokás megoldani amennyiben ennek nem mond ellent a releváns (ez esetben az OMH) alapszabályzat – és azon lehet „Igennel” vagy „Nemmel” szavazni, például ha csak egy jelölt van akkor is.

Az OMH alapszabályzata semmilyen engedményt nem tartalmazott a márciusi Igazgatói Tanács választás idejében, mely azt tette volna lehetővé, hogy egy jelölt esetén felfüggesszék, vagy töröljék a titkos szavazást.

Az Ottawai Magyar Fórum észrevétele a fentiek alapján jogosnak hat, hiszen ha egyetlen egy jelölt van csak egy pozícióra, akkor a Robert-féle szabály (Robert’s Rules of Order) kimondja, hogy titkos szavazással az „Igen” mellett lehetőséget kell biztosítani arra is, hogy az egyetlen egy jelöltet, akár „Nem” szavazatokkal el is utasíthassa a szavazó tagság, ha nem érez felé bizalmat.

 Ezzel szemben az OMH Igazgatók megválasztásakor erre eleve nem nyílt lehetőség, és aszerint történt a voksolás, hogy: „ha csak egy személy jelentkezik, akkor a szavazásnak nincs értelme (szükségtelen).”- fogalmazta meg a választáson alkalmazott eljárás ezen pontját Ferency Mónika, aki az Igazgatók megválasztásakor a közgyűlést levezető elnök volt.

Rögtönzött alapszabály módosítás

 Egyik olvasónk, aki jelen volt az OMH október 18.-i gyűlésén arról tájékoztatta portálunkat, hogy amikor erre az ellentmondásra hívta fel az egyik tag a figyelmet – amely az Ottawai Magyar Fórum észrevételét támasztja alá, akkor az elnökség azonnal elrendelt egy alapszabály módosítást, hogy az OMH szabályzata ezentúl már tényleg jelezze: egyetlen egy jelölt esetében felfüggeszthetik a titkos szavazást. A rögtönzött módosítás azt mutatja, hogy korábban hiányzott ez a kitétel az alapszabályból, azaz a közleményben hivatkozott Robert’s Rules of Order rendelkezéseit és az alapszabályt követve, valóban  szabálytalanul választották meg az Igazgató Tanács tagjait a posztokra – kivéve a pénztárosi posztot.

  Ennek megfelelően érdeklődtünk András Évánál, mint az OMH alapszabályának egyik szerzőjénél, hogy megtudná-e erősíteni: valóban történt-e ilyen szabálymódosítás az október 18.-i gyűlésen, és ha igen, akkor mi volt ennek a hirtelen és rögtönzött módosításnak az oka. Egyelőre még a válaszra várunk, és amint ez a momentum is világossá válik, akkor természetesen azt is közzé tesszük.

 Megismételt választás lehetősége

 Egy-egy közösségi szervezet vezetése mindig áldozatos, és nagyon sok munkával, illetve hatalmas felelősséggel is jár. A felelősségteljes irányítás alapja és a közösség elemi elvárása, hogy minden szervezetet szabályosan megválasztott elnökség irányítson, akiket a tagság az alapszabályzat pontos betartásával, azaz szabályszerűen választ meg. Ha bármilyen – akár csak kismértékű – szabálytól való eltérésre derül fény, az nem jelenti azt, hogy tisztességtelen szándék vagy csalás vezérelte a választmányt. Lehet az egyszerűen figyelmetlenség is, amit korrigálni lehet, sőt korrigálni kell. Amennyiben nincs korrigálva (például jelen esetben egy új, rendkívüli választó közgyűlés kiírásával), akkor értelemszerűen a bizalom is megrendülhet az adott közösség tagjaiban. Márpedig a kultúrközpontok egyik, ha nem a legnagyobb feladata éppen a közösség építése, nem pedig a bizalom elvesztése.

 Amennyiben az Ottawai Magyar Fórum jelzése helytálló, akkor ilyen esetben egy szervezetnek teljesen természetes és kötelező eljárás rendkívüli választó közgyűlést kiírnia, hiszen a kialakult helyzetben a szabályosság igénye mellett ez arra is hasznos, hogy a tagok felé a bizalmat maradéktalanul helyre lehessen állítani. Ráadásul nagy kockázat sincs, mert egy ilyen megismételt választás kimenetele az OMH-ban nagy valószínűség szerint ugyan úgy megtartaná pozíciójukban a vezetőség jelenlegi – OMF szerint illegitim – tagjait, viszont immár teljesen szabályos és mindenki számára vitathatatlan keretek között.

  Ön is írna nekünk? Várjuk olvasóink levelét, észrevételeit, élményeit, jó szándékú ötleteit bármilyen témában a  kapcsolat@kanadavilaga.com email címünkre. KV portál – a kanadai magyar szó, ahol az információ áramlása független és szabad

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál