Home | Hírek | Kanadából | Letette a hivatali esküt Trudeau

Letette a hivatali esküt Trudeau

Letette a hivatali esküt a 43 éves Justin Trudeau, Kanada új liberális kormányának miniszterelnöke, Pierre Elliot Trudeau 2000-ben elhunyt volt kormányfő fia.

Az új miniszterelnök közép-európai idő szerint 16 óra tájban érkezett meg David Johnston főkormányzó rezidenciájához, röviddel elődje, a 2006 óta kormányzó Stephen Harper lemondása után.

A kissé puritán hagyománnyal szakítva Justin Trudeau felesége, Sophie és teljes – 30 fős – kormánya kíséretében érkezett az eskütételre. Az épület előtt lelkes tömeg fogadta. A házaspár három gyermeke, Xavier, Ella-Grace és Hadrian nagyanyjuk, Margaret Sinclair Trudeau társaságában vártak szüleikre a rezidencia előtt.

Justin Trudeau az igazságügyi tárcát egy őslakosra, Jody Wilson-Raybouldra bízta. Wilson-Raybould asszony feladata lesz, hogy megvalósítsa az új kormányfő ígéretét, és vizsgálatot indítson az őslakos nők rejtélyes eltűnése és az ellenük elkövetett, máig felderítetlen gyilkosságok ügyében.

A környezetvédelmi és éghajlat-változási minisztérium élén szintén nő áll, Catherine McKenna, aki részt vesz a december elejei párizsi ENSZ-klímakonferencián.

Az új külügyminiszter Stéphane Dion, a konzervatív kormányzás előtti kabinet volt környezetvédelmi minisztere, a pénzügyminiszter pedig Bill Morneau üzletember.

A kormányon belül Justin Trudeau magának a kormányközi ügyeket – azaz a 10 tartománnyal való kapcsolattartást -, valamint az ifjúsági tárcát tartotta meg.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál