Home | Hírek | Kanadából | Calgary magyar diákjai Európa bajnokságot nyertek
Az örömittas magyar csapat, lelkes légiósokkal a tornagyőzelem után

Calgary magyar diákjai Európa bajnokságot nyertek

  Amíg minden magyar focirajongó a válogatottunk EB-re való kijutásában reménykedik, addig Kanadában a főként magyar diákokból álló egyetemi csapat a közelmúltban nem csak részt vett, de meg is nyerte a Calgary Egyetem Európa bajnokságát. Méghozzá veretlenül!

 A tornát a Calgary Egyetem európai diák egyesületei szervezik (European Council) és minden évben szeptember végén kerül sor  megrendezésére. Az egyetemi EB közel 10 éves múltra tekint vissza és óriási népszerűségnek örvend Calgaryban a diákok között, akik ezrével mennek ki ilyenkor szurkolni a csapatoknak.

 Idén nyolc ország válogatottja vett részt: Magyarország, Románia, Szerbia, Lengyelország, Ukrajna, Franciaország, Nagy-Britannia és Azerbajdzsán. (Az oroszok és a bolgárok most nem indultak).

 

Kemény román és szerb csata

 A csoportmeccseken a magyar csapat 0-0-és döntetlent ért el Szerbiával, majd megverte Franciaországot 2-0-ra, a britekkel 1-1-re végzett, azután következett a lengyelek elleni 1-0-ás siker, és egy hatalmas csata a román válogatottal, amely 1-1 lett. Ez az eredmény duplán megviselte a románokat, mert nem jutottak tovább ráadásul a mieink ütötték el őket, akik a második helyen viszont továbbjutottak a legjobb négy csapat közé.

 Az egyenes kieséses szakaszban előbb az elődöntőben nyertünk 1-0-ra Nagy Britannia ellen, majd pedig szintén óriási presztízscsatában vertük meg a szerbeket  1-0-ra.

 „Az összes meccs nagyon kemény volt, főleg a román és a szerb csata, ahol úgy éreztük, hogy le is néztek bennünket az ellenfelek. Játékosaink a végére teljesen kimerültek, de megérte mindent beleadni, hiszen elhódítottuk a kupát” – mondta lapunknak a csapat kapitánya, Pálmai Róbert, aki a Calgary Egyetem magyar diákegyesületének elnöke is.

  A csapatot egyébként több „idegenlégiós” is alkotta, mert nem volt elég magyar és pótolni kellett a létszámot, hogy eséllyel fel lehessen venni a többiekkel a versenyt, akik viszont népes létszámmal vágtak neki a mini EB-nek. Így fordult elő, hogy a jelentős részben magyarokkal felálló csapat tagjai között volt még bolgár, mexikói, nepáli, olasz, venezuelai és afrikai csapattárs is.

 „Amikor egy vegyes társaság összejön és egy közös célért hajt, ott könnyű egy napig magyarrá válni. Felemelő érzés a saját állampolgárságomat félretenni azért, hogy (játékommal) támogassak egy másik nemzetet.” – mondta Miguel Angel Cortines, a csapat egyik beugró tagja.

  A lengyelek és az azeriek is nekünk drukkoltak

 A csoportmeccseken kiesett lengyelek később szintén a magyarokat biztatták, szólt a „polak wegier dwa bratanki”lengyel, magyar két jó barát rigmus, a döntőben aztán az azeriek is a mieinket támogatták. A szerbek a csoportmeccshez hasonlóan itt is lenéztek bennünket, magabiztosak voltak, de így is sikerült föléjük kerekedni egy góllal.

 „Miután megnyertük a meccset és a tornát, akkor lejátszották a magyar himnuszt, a zászlókat pedig mi magunk vettük elő. Nagyon felemelő érzés volt, életem egyik legszebb pillanata ez a siker. Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországot dicsőségesen képviseltük, és végül veretlenül lettünk elsők. – Mondta a Kanadában született Pálmai Róbert csapatkapitány.”

A Fekete sereg

 A magyar csapat azért szerepelt fekete szerelésben, mert a szerbek kikönyörögték maguknak a pirosat. Minden áron ők akartak abban játszani, a mieink viszont nem kívántak már a torna elején vitába keveredni a vehemens mentalitásukról is ismert szerbekkel, inkább a játékra koncentráltak. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a magyar csapat tagjai, a beugró más nemzetiségűekkel együtt szívvel-lélekkel küzdöttek, amíg csak bírták szuflával.

Így történt, hogy Észak-Amerikában, a Calgary Egyetemen rendezett Európa bajnokságon nyert egy fekete mezes magyar alakulat, akiket azóta csak Fekete Seregként említenek.

Gratulálunk a magyar csapat győzelmének!

Az örömittas magyar csapat, lelkes légiósokkal a tornagyőzelem után

Az örömittas magyar csapat, lelkes légiósokkal a tornagyőzelem után

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál