Home | Hírek | Kanadából | Legyőzhetjük a klímaváltozást?

Legyőzhetjük a klímaváltozást?

carbon-capture-squamish

Jane Ritchie mérnök a kivont anyaggal

Egy kanadai startup rájött, hogyan lehet kivonni a szén-dioxidot a levegőből. A Bill Gates által is támogatott cég a vancouveri Squamishben építette fel első pilotüzemét, amelyben előbb apró golyócskákká alakítják az üvegházhatású gázt, majd némi hidrogén hozzáadásával környezetbarát üzemanyagot készítenek belőle.

Az ünnepélyes megnyitót október 9-én tartották. Az átadón a bennszülött Squamish törzs tagjai is részt vettek, akik egy ősi szertartás keretében megáldották a létesítményt. A cég vezetői azt remélik, hogy az általuk kifejlesztett technológia hozzájárulhat a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. Az AFP híre szerint a kilencmillió dollárból felhúzott üzem június óta tíz tonna szén-dioxidot vont ki a levegőből.

„Nem mi voltunk az elsők, akiknek eszébe jutott ez a megoldás – mondta a Canadian Press hírügynökségnek nyilatkozva Adrian Corless vezérigazgató. – Egyszerűen nekünk volt először lehetőségünk arra, hogy a megfelelő technológiai birtokában kivonjuk a szén-dioxidot a légkörből, és felépítsünk egy üzemanyag-szintetizáló üzemet.”

A Carbon Engeneering nevű céget 2009-ben alapította David Keith, a Harvardi Egyetem klímakutatója. A vállalat célja, hogy 2017-ig felépítsen egy újabb, jóval nagyobb kapacitású üzemet, egy évvel később pedig már el is kezdenék árusítani saját gyártású szintetikus üzemanyagaikat.

Első kanadai-magyar térképes üzleti és hirdető hálózat


VIDEÓS CIKKEK


Kanada Világa hírportál